İzmir-Balçova'da termal su kullanılan binalarda radon konsantrasyonu ve sudaki rodonla korelasyonu
Radon concentration in the buildings thermal water is used and correlation with radon in water
  1. Tez No: 85613
  2. Yazar: ÖZGÜL ÖZBAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radon, Radyum, termal sular, binalar, Radon, radium, thermal water, buildings
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
I ÖZET İZMİR-BALÇOVA'DA TERMAL SU KULLANILAN BİNALARDA RADON KONSANTRASYONU VE SUDAKİ RADONLA KORELASYONU ÖZBAL, Özgül Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Güngör YENER Şubat, 1999, 69 sayfa Radon, insanların maruz kaldığı doğal radyasyonda büyük paya sahiptir. Termal su olarak adlandırılan sıcak sulardaki radon konsantrasyon düzeyinin diğer sulara göre daha yüksek olduğu çeşitli çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu nedenle termal sularda ve bu suyun kullanıldığı bina içi havada radon konsantrasyon düzeylerinin belirlenmesi önemlidir. Bu çalışma Balçova Termal Tesislerinde ve Balçova'daki evlerde yaz ve kış olmak üzere iki dönem halinde gerçekleştirilmiştir. Sularda radon ve radyum ölçümleri kollektör yöntemi ile, binaiçi atmosferde radon konsantrasyon ölçümleri CR-39 iz kazıma dedektörleri ile yapılmıştır. Binaiçi havadaki radonla sudaki radon arasındaki korelasyon araştırılmıştır. Sonuçlar genelde binaiçi radon için verilen 1 1-300 Bq/m3 (NCRP, 1988) aralığına düşmektedir. Dört bulgu 300 Bq/m3 'ün üzerindedir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT RADON CONCENTRATION IN THE BUILDINGS THERMAL WATER IS USED AND CORRELATION WITH RADON IN WATER ÖZBAL, Özgül MSc in Nuclear Sciences. Supervisor:Prof.Dr. Güngör YENER February 1999, 69 pages Radon is a radioactive gas which makes the primary contribution to the natural radiation that people are continuously exposed. Radon concentration levels in hot water which is called thermal water, are higher than the others. For that reason determination of radon concentration levels in thermal water and indoor air where thermal water is used become important. The studies were realized at thermal facilities and also in the houses in Balçova during winter and summer times. Collector method was used for the radon and radium measurements in water and CR-39 detectors were used for radon measurements in indoor air. The correlation between the radon concentrations in buildings and in thermal water was investigated. The results are found to be in the range of 11-300 Bq/m3 given by NCRP(1988) for indoor radon concentrations. Four data are over 300 Bq/m*\