An assessment of the impact of individual and institutional factors on opportunity entrepreneurship in low- and middle-income countries
Düşük ve orta gelirli ülkelerde bireysel ve kurumsal faktörlerin fırsat girişimciliği üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 856126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NASİH TAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fırsat Girişimciliği, Düşük ve Orta Gelirli Ülkeler, Eğitim, Cinsiyet, Yaş, Devlet Desteği, Mülkiyet Haklarının Korunması, Opportunity Entrepreneurship, Low and Middle-Income Countries, Education, Gender, Age, Government Support, Property Rights Protection
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma, düşük ve orta gelirli ülkelerde bireysel ve kurumsal faktörlerin fırsat girişimciliği üzerindeki etkisini değerlendirdi. Bireysel ve kurumsal faktörlerin bu bölgelerdeki girişimcilik faaliyetleri üzerindeki etkisine ilişkin temel soruları ele almayı amaçlamaktadır. Araştırma, Global Entrepreneurship Monitor (GEM) tarafından yürütülen Yetişkin Nüfus Araştırması'ndan (Adult Population Survey) (APS) elde edilen ikincil verileri kullanıyor. Çalışma, bireysel ve ülke düzeyindeki GEM verilerini Dünya Bankası ve Fraser Enstitüsü'nün Dünya Ekonomik Özgürlüğü Endeksi'nden alınan diğer ülke düzeyindeki verilerle birleştirdi. Nihai örnek 50 ülkeden gözlemlerden oluşuyordu. Analitik yaklaşım, bu faktörler ile girişimcilik arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için regresyon analizini içerir. Araştırmanın bulguları, eğitim ve cinsiyetin girişimciliği önemli ölçüde etkilediğini, daha yüksek eğitim düzeylerinin girişimcilik faaliyetleriyle olumlu yönde ilişkili olduğunu ve cinsiyet eşitsizliklerinin hala yaygın olduğunu ortaya koyuyor. Dikkat çekici bir şekilde, yaş ile girişimcilik arasında negatif bir ilişki olduğunu öne sürüyor. Üstelik veriler, hükümet desteğinin ve mülkiyet haklarının korunmasının bu bölgelerde girişimciliği önemli ölçüde desteklemediğini gösteriyor. Bu araştırma, düşük ve orta gelirli ülkelerde fırsat girişimciliğinin dinamiklerine ilişkin değerli bilgiler sunmaktadır. Çıkarılan sonuçlar, girişimciliği etkili bir şekilde teşvik etmek için eğitim eşitsizliklerinin ve cinsiyetle ilgili engellerin ele alınmasının önemini vurgulamaktadır. Bulgular ayrıca hükümet destek politikalarının ve mülkiyet haklarının korunmasının etkinliğinin yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor. Genel olarak çalışma, bu spesifik bağlamlardaki benzersiz zorluklara ve fırsatlara ışık tutarak, daha hedefe yönelik politika müdahaleleri için bir temel sağlayarak, daha geniş bir girişimcilik araştırma alanına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study assessed the impact of individual and institutional factors on opportunity entrepreneurship in low and middle income countries. It seeks to address key questions regarding the influence of individual and institutional factors on entrepreneurial activities within these regions. The research utilizes a secondary data derived from the Adult Population Survey (APS) conducted by the Global Entrepreneurship Monitor (GEM). The study combined the individual- and country-level GEM data with other country-level data from the World Bank and the Fraser Institute's Economic Freedom of the World Index. The final sample consisted of observations from 50 countries. The analytical approach involves regression analysis to assess the relationship between these factors and entrepreneurship. The study's findings reveal that education and gender significantly impact entrepreneurship, with higher levels of education positively associated with entrepreneurial activity and gender disparities still prevalent. Remarkably, it suggests a negative relationship between age and entrepreneurship. Moreover, the data indicates that government support and property rights protection do not significantly foster entrepreneurship in these regions. This research offers valuable insights into the dynamics of opportunity entrepreneurship in low and middle-income countries. The conclusions drawn emphasise the importance of addressing education disparities and gender-related barriers to promote entrepreneurship effectively. The findings also call for a re-evaluation of the effectiveness of government support policies and property rights protection. Overall, the study contributes to the broader field of entrepreneurship research by shedding light on the unique challenges and opportunities within these specific contexts, providing a foundation for more targeted policy interventions.