Exploring the relationship between multilingual and monolingual high school students' emotional intelligence and their intercultural sensitivity
Çok dilli ve tek dilli lise öğrencilerinin duygusal zekâları ve kültürlerarası duyarlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 856127
  2. Yazar: CEREN CÖMERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN KAVANOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çok dillilik, duygusal zekâ, kültürlerarası duyarlılık, tek dillilik, emotional intelligence, intercultural sensitivity, monolingualism, multilingualism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Teknolojideki gelişmeler dünyanın karakteriksel olarak değişimine yol açmıştır. Zaman geçtikçe dünya daha küresel, daha bağımlı ve daha bileşik olmaktadır. Yeni özellikleriyle bu yeni dünya farklı dilsel ve kültürel geçmişe sahip insanları hem sanal ortamlarda hem de gerçek hayatta bir araya getirmektedir. Dolayısıyla, başkalarını anlayabilmek, onların duygularını paylaşabilmek ve farklılıklara saygı duyabilmek herkesin kendi düşünce ve değerleriyle eşsiz olduğu bu dünyada daha çok önem kazanmıştır. Bu çalışma, çok dilli olmanın lise öğrencilerine 21. Yüzyılın küreselleşmiş dünyasında önemli beceriler olan duygusal zekâ ve kültürlerarası duyarlılık bakımından avantaj sağlayıp sağlamadığını ve çok kültürlü bir bağlamda tek dilli ve çok dilli lise öğrencilerinin duygusal zekâları ve kültürlerarası duyarlılıkları arasında bir ilişkinin olup olmadığını incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya Türkiye'nin Güneydoğu bölgesinde bulunan çok kültürlü bir şehir olan Mardin ilindeki yedi farklı liseden 708 öğrenci katılmıştır. Veriler Duygusal Zekâ Özelliği Ölçeği – Kısa Formu'nun (DZÖÖ-KF) Türkçe versiyonu ve Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği'nin Türkçe'ye çevirilmiş versiyonu aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular tek dilli ve çok dilli lise öğrencileri arasında duygusal zekâ bakımından anlamlı bir farklılık olmadığını ortaya çıkarmıştır. Tek dilli ve çok dilli lise öğrencileri arasında kültürlerarası duyarlılık açısından da anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Çalışmanın sonuçları tek dilli ve çok dilli lise öğrencilerinin duygusal zekâları ve kültürlerarası duyarlılıkları arasında pozitif bir ilişkinin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The developments in technology have led to a characteristic change of the world. It is getting more and more globalized, interdependent and interconnected as time passes. This new world with its new characteristics brings people from different linguistic and cultural backgrounds together both in virtual platforms or in real life. Thus, the ability to understand others, to share their emotions and to respect differences gains more importance in this world where everyone is unique with their own ideas and values. This study aimed to investigate whether being multilingual offers advantages to high school students in Emotional Intelligence and Intercultural Sensitivity, which are important skills in the globalized world of the 21st century and it aimed to explore whether there is relationship between EI and IS of monolingual and multilingual high school students in a multicultural context. 708 students at seven different public high schools in Mardin province, which is a multicultural city located in the southeastern part of Türkiye, participated in the study. Data were gathered through the Turkish adapted version of Trait Emotional Intelligence Questionnaire – Short Form (TEIQue-SF) and Turkish translated version of Intercultural Sensitivity Scale (ISS). The findings revealed that there is no significant difference between monolingual and multilingual high school students in terms of their emotional intelligence. No significant difference was found between monolingual and multilingual high school students in terms of their intercultural sensitivity. The results showed a positive significant relationship between EI and IS of both monolingual and multilingual high school students.