Bir ştrayhgarn harmanında farklı komponentlerin, boyarmaddenin ve taraklama sayısının iplik özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma
A Study on the effects of different components in woollen blend, the dye and carding intensity on the yarms' properties
- Tez No: 85614
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ADNAN GÜRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lif boyama, tarak makinesi, ştrayhgarn harmanlan, ştrayhgarn iplikçiliği, taraklama sayısı, Loose dyeing, carding machines, woollen blends, woollen spinning, carding intensity
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET BİR ŞTRAYHGARN HARMANINDA FARKLI KOMPENENTLERİN, BOYARMADDENİN VE TARAKLAMA SAYISININ İPLİK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZDEMİR Hakan Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Adnan GÜRCAN Eylül 1999, 103 sayfa Bu tezde harmana giren liflerin, tarak makinesinde hız ve üretim değişiklerinin ve boyamanın ştrayhgarn halı ipliğinin mekanik özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Yapak olarak boyamada, boyama düzgünsüzlükleri az olmaktadır. Ştrayhgarn iplikçiliğinde harman, iplik kalitesini belirleyen etkenlerin başmda gelir. Makine parkının kısa olması tarak makinesinin önemini artırmaktadır. Üstün özellikli liflerden oluşturulan bir harmanın, yapak olarak boyanması ve optimum taraklama sayısı ile taraklanması kaliteli ipliği beraberinde getirecektir. Bu çalışmada, ipliklerde lif özelliklerinin, boyamanın, taraklama sayısının ipliğin mekanik özellikleri üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Taraklama sayısının artırılması ve boyama, mukavemet değerlerini olumlu etkilemektedir. Ancak kopma uzaması değerlerinde aynı etki söz konusu değildir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE EFFECTS OF DIFFERENT COMPENENTS IN WOOLLEN BLEND, THE DYE AND CARDING INTENSITY ON THE YARNS' PROPERTIES ÖZDEMİR, Hakan MSc in Textile Eng. Supervisor: Prof. Dr. H. Adnan GÜRCAN September 1999, 103 pages In this thesis, effects of fibres characteristics, card production rate and dyeing on the woollen yarns' mechanical properties have been studied. Loose dyeing decreases the dyeing irregularity. In woollen spinning, blending is the one of the most important factors. Due to the few number of the process in the woollen spinning, the importance of card machines increases. With the loose dyeing and optimum carding of blend composing of qualified fibres, qualified yarn is produced. In this study, it was founded that lif properties, dyeing and changing of carding intensity effect the mechanical properties of yarn. Increasing the carding intensity and dyeing effect the strength values positively. But, the their effect on the extension is different.