Derin su balık cezbedici düzenekler üzerine araştırmalar
Deep water fish aggregating devices (FAD's)
  1. Tez No: 85615
  2. Yazar: AHMET ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUMRU ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Derin Su Balık Cezbedici Düzenekler, BCD, Görsel Sayım Metodu
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
IV DERİN SU BALIK CEZBEDİCİ DÜZENEKLER (BCD) ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ÖZER, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sumru UNSAL Ağustos 1999 Bu çalışmada cezbedici kısmı ağlarla sarılmış üçgen piramit şeklinde Derin Su Balık Cezbedici Düzenek araştırılmıştır. Çalışma İzmir ili, Çeşme ilçesi Alaçatı sınırları içinde yer alan Surfparadıse koyunun açığında gerçekleştirilmiştir. Kullanılan derin su BCD i 25m sularda ve kıyıya 500m uzaklıkta plana göre yerleştirilmiştir. BCD 1er suya bırakılmadan önce yöre balıklarının kompozisyonu tespit edilmiştir. Bu tespitte, yöre balıkçılarının kullandığı monofilament uzatma ağları ve yemli çapari avcılık yöntemi kullanılmıştır. Tür kompozisyonu saptamalarında nokta-sayım (point-count) metodu kullanılmıştır (Bortone ve ark., 1989). Bu çalışmada beş familyaya ait on altı tür gözlenmiştir ve kaydedilmiştir. BCD civarında Görsel Sayım Metodu ile tespit edilmiş en yoğun türler Boops boops, Diplodus vulgaris, Diplodus annularis, Lighognathus mırmirus, ve Trachurus trachurus olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATION ON DEEP FISH AGGREGATING DEVICES (FADs) ÖZER, Ahmet Thesis of Msc, Department of Fisheries and Processing Tecnology Supervision: Prof.Dr.Sumru ÜNSAL Agust 1999 In this study, Deep Fish Aggregating Devices (FADs) shape was triangle piramid and there were net all over the triangle piramid. This studey carried out Alaçatı in border of Çeşme city Izmir Prefecture. Deep Fieh Aggregating Devices were deployed at 500m distance from cost and 25m of water. In this studey, before the FADs are deployed in order to determine the fish species composition in the area monofilament trammer nets and trolling line with food and point - count ( Bortone et. Al. 1989) visiual census methots were used. A total of families and species of fishes was observed. Around FADs species of fish determined, with visiual census methots, as required: Boops boops, Diplodus vulgaris, Diplodus annularis Lighognathus mirmirus, Trachurus trachurus Keyword: Fish Aggregating Devices, Visiual Census Methots