Demir yolu üstyapı ve elektromekanik yapım işi sektöründe iş kazaları ve etkileyen faktörler
Occupational accidents and influencing factors in the railway superstructure and electromechanical construction sector
- Tez No: 856148
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VUGAR ALİ TÜRKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İnşaat Sektörü, Demiryolu Üst Yapı İnşaatı, İş Kazaları, Retrospektif Değerlendirme, Occupational Health and Safety, Construction Sector, Railway Superstructure Construction, Occupational Accidents, Retrospective Evaluation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma, demiryolu üst yapı inşaatında meydana gelen iş kazalarının retrospektif bir değerlendirmesini yaparak, alınması gereken önlemler ve olumlu çalışma koşullarının oluşturulmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın genel çerçevesi, iş sağlığı ve güvenliği kavramının karmaşıklığını vurgulamak ve özellikle inşaat sektöründe bu konuda ortaya çıkan sorunlara odaklanmaktadır. Çalışmada, demiryolu üst yapı inşaatında görev yapan çalışanların yaş, meslek, kıdem, olayın gerçekleştiği vardiya, mevsim, kaza şekli, yaralanan uzuv gibi faktörlerle iş kazası sonucu rapor alma durumları incelenmiştir. Toplam 172 erkek katılımcının yer aldığı araştırmada, iş kazalarının genellikle 20-34 yaş grubundaki çalışanlar arasında meydana geldiği ve yaşlı çalışanların daha az rapor aldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, iş kazalarının meslek grupları, vardiya durumu, mevsimsel özellikler, mesleki kıdem ve kazanın eğitimle önlenebilir olma durumu gibi faktörlere göre incelenerek istatistiksel analizler yapılmıştır. Analiz sonuçları, özellikle kaza sonucu yaralanan uzuv, kaza şekli ve mevsimsel özelliklerin iş kazası sonucu rapor alma durumunu etkileyen önemli faktörler olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, demiryolu üst yapı inşaatında iş kazalarının azaltılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yaş, kaza şekli, mevsimsel faktörler gibi önemli değişkenlere odaklanan öneriler geliştirilmiştir. Araştırmanın, iş sağlığı ve güvenliği alanında bu tür sektöre özgü analizlerin önemini vurgulayarak literatüre katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to contribute to the prevention of occupational accidents and the establishment of positive working conditions by conducting a retrospective evaluation of accidents in the railway superstructure construction. The overall framework of the study emphasizes the complexity of occupational health and safety concepts, focusing specifically on the challenges arising in the construction sector. The study examines the factors influencing the occurrence of work-related accidents, such as age, occupation, seniority, shift of occurrence, season, accident type, and injured body part, among employees engaged in railway superstructure construction. In the research involving a total of 172 male participants, it was observed that accidents mostly occurred among employees in the 20-34 age group, and older workers tended to receive fewer accident reports. Furthermore, statistical analyses were conducted by examining accidents based on factors such as occupational groups, shift conditions, seasonal characteristics, professional seniority, and the preventability of accidents through education. The results of the analysis indicate that factors such as the injured body part, accident type, and seasonal characteristics are significant factors influencing the incidence of accident reports. In conclusion, recommendations focusing on important variables such as age, accident type, and seasonal factors were developed to reduce accidents and improve working conditions in railway superstructure construction. The research is believed to contribute to the literature by emphasizing the importance of sector-specific analyses in occupational health and safety.