Güneş tacını ısıtan süreçler
Effects of magnetoacustic waves in coronal heating
- Tez No: 85616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. E. RENNAN PEKÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: güneştacı, mhd dalgaları, ısı erke saçılması, solar corona, mhd waves, evanescence, dissipation
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
m ÖZET GÜNEŞ TACINI ISITAN SÜREÇLER ÖZETKEN, Ertan Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. E. Rennan PEKÜNLÜ Eylül 1999, Bu tez çalışmasında Astronomide nedeni kesin olarak anlaşılamayan ve üzerinde değişik önerilerin sunulduğu bir konu olan güneştacının ısınmasını konu aldık. Bu katmanda ısınmaya etkili olan bir süreci sunacağız. Bu çalışmada güneştacı plazması, sıkıştırılabilir, viskoz ve manyetik alana dik yönde ısı akısı sergileyen bir plazma olarak düşünülmüş ve bu plazma içinde yayılan manyetikhidrodinamik (MHD) dalgaların yayılma ve mekanik erkelerini çevreye ısı erkesi olarak saçma sorunu incelenmiştir. Viskozite ve dikine ısı iletkenliğinin varlığında hızlı manyetikses dalgaları güneş tacını ısıtabilmektedir. Adı geçen dalgaların manyetik olarak etkin bölgelerdeki manyetik akı ilmikleri boyunca yayıldığı varsayılmıştır. Dalgaların sönme ölçek uzunluğu S parametresine bağlıdır. â=manyetik alan ölçek uzunluğu / basınç değişimi ölçek uzunluğu olarak tanımlanır. 8 nın değeri büyüdükçe dalga genliğinin sönme uzunluğu da o denli büyür. Benzer şekilde, dalga dönemi ne denli büyükse genliğin sönme ölçek uzunluğu da o denli büyük olur. Yukarıda özellikleri sıralanan güneştacı plazmasında yavaş manyetikses dalgaları saf Alfven dalgaları durumundadır. Dikine ısı iletkenliği kısıtlamasını bıraktığımızda, doğrusal mhd eşitlikleri iki çözüm verir: yavaş dalga biçemi saf Alfven dalgası, hızlı biçem de mekanik erkesini ortama ısı erkesi şeklinde saçabilen manyetikses dalgası olur. Bu durumda hızlı dalga biçeminin sönme ölçek uzunluğu dikine ısı iletkenliğinin dikkate alındığı durumdan daha büyük değerler alır. Son olarak hem viskozite hem de dikine ısı iletkenliği kısıtlamaları bırakıldığında mhd dalgaları yine iki çözüm vermektedir. Yavaş dalga biçemi safi. Alfven dalgası, hızlı biçemse saf ses dalgası olur.
Özet (Çeviri)
rv ABSTRACT EFFECTS OF MAGNETOACUSTIC WAVES IN CORONAL HEATING ÖZETKEN, Ertan MSc in Astronomy and Space Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. E. Rennan PEKÜNLÜ September 1999, Magnetosonik wave propagation in the compressible, low-p\ viscous and thermally conducting solar coronal plasma treated in linearized magnetohydrodynamic context. Under the influence of viscous dissipation alone slow magnetosonic waves do not damp or grow, their phasevelocity is independent on the angle of propagation with respect to the external magnetic field. Fast magnetosonic waves, on the other hand, become evanescent. Evanescence length scale has a strong dependence on the ratio of magnetic field to the pressure scale heights. Inclusions of the perpendicular thermal conduction causes the fast magnetosonic waves dissipate their energies within the solar corona. The slow magnetosonic waves, however, become false modes i.e., they do not exist.