Benign, borderline ve malign melanositik lezyonlarda PRAME (preferentıally expressed antıgen ın melanoma) immunekspresyonu
PRAME(preferentially expressed antigen in melanoma) immune expression in benign, borderline and malign melanocytic lesions
- Tez No: 856204
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜGEN AKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Tıbbi Biyoloji, Pathology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Biomarker, İmmünohistokimya, Melanom, Nevüs, PRAME, Biomarker, Immunohistochemistry, Melanoma, Nevus, PRAME
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Malign,“borderline”ve benign melanositik lezyonlarda PRAME protein ekspresyonun gösterilmesi ve PRAME ekspresyon skorularının malign lezyonları benign lezyonlardan ayırmadaki gücünün ölçülmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 181 Malign, 18“borderline”ve 221 benign melanositik lezyona PRAME immünohistokimayası uygulandı. Boyanmanın yaygınlığı ve şiddeti skorlandı. Bulgular: İn-situ melanomların %93'ünde, invaziv melanomların %78,6'sında ve melanom metastazlarının %80'inde diffüz pozitif (4+) boyanma izlenirken, benign melanositik lezyonların %77'si PRAME ile tamamen negatif idi. Melanomlar içerisinde hasta yaşı, mitoz sayısı ve ülserasyon varlığı diffüz pozitiflik gösteren grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek idi. Benign melanositik lezyonlar içerisinde hasta yaşı PRAME ekspresyonu gösteren grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek idi. Kutane malign melanomlar (n=147) ve benign nevüsler (n=221) ile yapılan ROC analizinde PRAME yaygınlık skoruna ait eğrinin altında kalan alan (AUC=0,980), şiddet skoru (AUC=0,908) ve kombine skoruna (AUC=0,976) kıyasla daha yüksek idi. 4+ kesim noktasında PRAME yaygınlık skorunun, malign ve benign lezyonları ayırmadaki duyarlılığı %83,67, özgüllüğü %100 ve doğruluğu %93,75 idi. Sonuçlar: PRAME immünohistokimyası in-situ, invaziv ve metastatik melanomlarda sıklıkla diffüz pozitiflik gösterirken, benign lezyonlarda seyrek ve fokal boyanma izlendi. +2 (>%25) yaygınlık skoru melanomu nevüslerden %96,6 duyarlılık ve %96,38 özgüllük ile ayırırken, ''borderline'' lezyonları değerlendirmede optimal kesim noktası +3 (>%50) yaygınlık skoru idi.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study aims to demonstrate PRAME protein expression in malignant, borderline and benign melanocytic lesions and to measure the diagnostic utility of PRAME expression scores in distinguishing malignant lesions from benign lesions. Materials and Methods: PRAME immunohistochemistry was performed on 181 malignant, 18 borderline and 221 benign melanocytic lesions. The extent and severity of staining were scored. Results: Diffuse positive (4+) staining was observed in 93% of in-situ melanomas, 78.6% of invasive melanomas and 80% of melanoma metastases, while 77% of benign melanocytic lesions were completely negative with PRAME. Among melanomas, patient age, number of mitosis and ulceration were significantly higher in the diffusely positive group. Among benign melanocytic lesions, patient age was significantly higher in the group showing PRAME expression. In the ROC analysis performed with cutaneous malignant melanomas (n=147) and benign nevi (n=221), the area under the curve of the PRAME percentage score (AUC=0.980) was compared to the intensity score (AUC=0.908) and the combined score (AUC=0.976). was higher. At the 4+ cut-off point, the sensitivity of the PRAME percentage score in differentiating malignant and benign lesions was 83.67%, its specificity was 100%, and its accuracy was 93,75%. Conclusions: While PRAME immunohistochemistry frequently showed diffuse positivity in in-situ, invasive and metastatic melanomas, sparse and focal staining was observed in benign lesions. While +2 (%>25) percentage score distinguished melanoma from nevi with 96.6% sensitivity and 96.38% specificity, the optimal cut-off point for evaluating“borderline”lesions was +3 (>50%) percentage score.