Antakya şehri'nde yaratıcı turizm
Creative tourism in Antakya city
  1. Tez No: 856225
  2. Yazar: RÜMEYSA SÖYLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR KIVANÇ KAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Turizm, Yaratıcı Turist, Antakya, AHP, SWOT, Creative Tourism, Creative Tourist, Antakya, AHP, SWOT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte insanların ilgi alanları ve yenilikçi istekleri artmaktadır. Bu istekler doğrultusunda gelişen yeni turistik faaliyetler, yaratıcı turizmin ortaya çıkmasını sağlamıştır. İnsanlar tüm bu yenilikler ve gelişmeler arasında kendilerine özgü yeni etkinlikler aramış, gelenekselci turizmden ziyade yenilikçi turizme yönelmiş ve bu turizm aktivitelerine aktif katılım sağlayarak, öğrenerek ve kendilerini tanımayı arzu ederek deneyimlemek istemişlerdir. Yaratıcı turizm günümüzde bu anlamda git gide popülerleşmektedir. Bu çalışmanın amaçı, şehrin yaratıcı turizm potansiyelinin ortaya konmasıdır. Antakya şehrinin yaratıcı turizm potansiyelini konu alan bu çalışmada turizmin yeni bir gelişme gösterdiği yaratıcı turizm alanında Antakya'nın sahip olduğu beşerî ve doğal turistik kaynaklarının, tarihi ve kültürel turistik değerlerinin tespit edilip turizme kazandırılması hedeflenmiştir. Zengin bir medeniyet tarihi olan Antakya şehrinin yaratıcı turizm bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğu tespit edilmiş olup, bölgedeki yaratıcı turist faaliyetlerine, yaratıcı turizme konu olan çeşitli kültürel değerlere değinilmiş ve yerele özgü el sanatları hakkında bilgiler verilmiştir. Antakya şehrinin yaratıcı turizm potansiyelinin belirlenmesinde çalışma sahası ve yaratıcı turizm alanında yapılmış ulusal ve uluslararası akademik çalışmalardan faydalanılmıştır. Bunun yanında AHP ve SWOT analizleri ile bu potansiyelin nitel ve nicel verilerle analiz edilip soyut olarak ele alınan konuların somut bir şekilde kesin veriler ile neticelenmesi mümkün kılınmıştır.
Özet (Çeviri)
With the developing technology, people's interests and negativities are increasing. New touristic activities developed in line with these demands have led to the emergence of creative tourism. Among all these innovations and developments, people searched for new activities unique to them, turned to innovative tourism rather than traditional tourism, and wanted to experience these tourism activities by actively participating, learning and desiring to know themselves. Creative tourism is becoming more and more popular in this sense today. The aim of this study is to reveal the creative tourism potential of the city. In this study, which is about the creative tourism potential of the city of Antakya, it is aimed to determine the human and natural touristic resources, historical and cultural touristic values of Antakya in the field of creative tourism, where tourism has shown a new development, and to bring them into tourism. It has been determined that the city of Antakya, which has a rich history of civilization, has an important potential in terms of creative tourism, and the creative tourist activities in the region, various cultural values that are the subject of creative tourism, and information about local handicrafts are given. In determining the creative tourism potential of the city of Antakya, national and international academic studies in the field of study and creative tourism were used. In addition, with the AHP and SWOT analyzes, this potential has been analyzed with qualitative and quantitative data and it has been made possible to conclude with concrete and precise data on the subjects that are handled abstractly.