Antalya ili'nde eğitim gören yurt dışı Türkler ve akraba topluluklara ait öğrencilerin yaşadıkları sorunlar
The problems faced by students from the Turkish overseas and related communities educated in Antalya province
  1. Tez No: 694592
  2. Yazar: TURGAY ÜZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Yurt Dışı Türkler, Akraba Topluluklar, Eğitim, Sorun, Antalya, Turks Abroad, Related Communities, Education, Problem
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Dünyada meydana gelen önemli gelişmeler insanların göç etmesine sebep olmaktadır. 19. Yüzyılda Osmanlı Devleti'nde yaşanan büyük toprak kayıpları ve sınırların değişmesi ile Anadolu'ya tersine göç hareketi başlamıştır. Anadolu'ya yapılan göçler, Cumhuriyet devrinde de devam etmiştir. İki kutuplu yenidünya düzeninin, 1991 yılında SSCB'nin dağılması ve Doğu Bloğunun çözülmesi sonucunda Orta Asya'da yaşayan Türkler için, Türkiye'nin önemi artmış ve siyasi, askeri, ekonomik vb. konularda yol gösterici konuma gelmiştir. Arap ülkelerinde 2011'de başlayan Arap Baharı ile Ortadoğu'da siyasi kargaşa meydana gelmiş ve Arap ülkelerinden Türkiye'ye doğru büyük bir mülteci akını gerçekleşmiştir. Çoğunluğu Suriyeli Araplardan oluşan mülteci göçünde, Türkiye, sığınmacılara kapılarını açmıştır. Bu yeni dünya düzeni içinde ABD başat olurken Avrupa ve Uzakdoğu ülkeleri Yurt Dışı Türkler ve Akraba toplulukları için her ne kadar alternatif olarak görülse de tarihten gelen dil, tarih, kültür, din gibi bağlar nedeniyle Türkiye daha çok tercih edilmiştir. Türkiye'nin önemli bir şehri olan Antalya birçok yabancı ziyaretçinin akınına uğramaktadır. Antalya'ya gelip bu coğrafyayı ve kültürü tanıma imkânı bulan yabancıların bir kısmı, şehrin sunduğu imkânlardan faydalanabilmek amacıyla burada yerleşme kararı almaktadır. Antalya, dünyanın birçok yerinden gelip yerleşen yabancılar gibi Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar tarafından da tercih edilmektedir. Buna bağlı olarak da Antalya'da yaşayan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklardan oluşan bir nüfus bulunmakta ve bu insanların ortaokul çağında bulunan çocukları eğitim görmektedir. Bu bağlamda bu çalışmanın problem durumu "Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklara ait öğrencilerin'' karşılaştıkları sorunların okul yöneticileri, öğretmen, öğrenci ve veli görüşleri doğrultusunda tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırma nitel araştırma yöntemi ile oluşturulmuştur. Bu amaçla Antalya'nın merkez ilçelerinde (Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa) görev yapan 15 Sosyal Bilgiler Öğretmeni, 6 Okul İdaresi ile ve bu ilçelerdeki okullarda öğrenci olan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklara ait 20 öğrenci ve öğrenci velisi ile görüşülmüştür. Araştırmada nitel araştırma tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış olup, elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda ise, öğrenci, veli, öğretmen ve idarecilere göre Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklara ait öğrencilerin yaşadıkları sorunların başında dil sorunu ve dile bağlı akademik başarısızlık yaşadığı belirtilirken öğrencilerin pek fazla uyum sorunu yaşamadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Major changes and developments in the world cause the movement of people from place to place. The significant territorial losses of the Ottoman Empire in the 19th century and the following changes in borders prompted a“reverse migration”to Asia Minor. Immigration to Anatolia continued during the Republic era of Turkey as well. As a result of the end of the bipolar world along with the dissolution of the Soviet Union and the Communist Bloc; Turkey has promoted to a leading role for the Turkic people in the Central Asia in terms of political, military, social and economic aspects. The political turmoil in the Middle East beginning in 2011 with a series of anti-government protests called“Arab Spring”, caused a huge refugee influx from Arab countries to Turkey. Turkey has opened its doors to asylum seekers in the refugee migration, mostly consisting of Syrian Arabs. Although most European and Far Eastern countries, and especially the USA are seen as alternative destinations in this new world order for the Turks living abroad and the related communities; Turkey has been preferred more by them due to the ties relating to language, history, culture and religion. Antalya, one of the most important cities in Turkey, is flooded by a lot of foreign visitors. Some of these visitors who come to Antalya and find the opportunity to get to know the geography and culture decide to settle in order to benefit from the opportunities offered by the city. Likewise, it is also preferred by the Turks living abroad and the related communities in different parts of the world to settle in. Accordingly, there is a certain population of these people living in Antalya, and the children of these people in secondary school age receive education. In this regard, with this study it has been tried to identify the problems faced by these pupils in line with the opinions of school administrators, teachers, students and parents. This research has been created with the qualitative research method. For this purpose; fifteen social studies teachers, six school administrations, and twenty students and parents (who previously lived abroad as Turks and/or who belong to the related communities) have been interviewed. Semi-structured interview, one of the qualitative research techniques, has been used in the research, and the obtained data has been analyzed with content analysis technique. The study has shown that the students (who previously lived abroad as Turks and/or who belong to the related communities) experienced language problems and language-related academic failure while it has been determined that these students did not experience as many adaptation problems.