Orman köylerine yapılan desteklerin sosyal hayat üzerindeki etkilerinin araştırılması Gümüşhane ili örneği
Investigation of the effects of support to forest villageson social life: A case of Gümüşhane province
  1. Tez No: 856232
  2. Yazar: MEVLA KUBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyo-Ekonomi, Orman Köylüsü, Güneş Enerjisi, Kalkınma, Socioeconomics, Forest Villager, Solar Energy, Development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ormancılık ve Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ormancılık çalışmaları orman köylüleri ile birlikte yapılmaktadır. Orman köylülerinin sosyo-kültürel ve ekonomik durumları ormanlar üzerinde oldukça fazla etkiye sahip olmaktadır. Bu etkilerin olumlu yönde dönüştürülmesi için orman köylülerinin kalkınmalarını sağlamak amacıyla kamu kurumları tarafından farklı çalışmalar yapılmaktadır. Tez çalışmasında orman köylülerine sağlanan imkânların ormanlar üzerindeki etkilerin belirlenmesi için gerçekleştirilmiştir. Orman köylerinde ekonomik faydaların sağlanması sosyal baskıları azaltarak ekosistem sürekliliğine katkı sağlamaktır. Ana hipotez, ORKÖY'ün (Orman Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü) 2012 ila 2022 yılları arasında gerçekleştirilen sosyo–ekonomik nitelikli projelerin Gümüşhane'deki orman köylülerinin yaşamları üzerindeki etkilerini araştırılmayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında 16 orman köyünde 121 adet orman köy hanesindeki bireyler ile yüz yüze görüşme yoluyla anketler yapılmıştır. Anketlerdeki veriler sayısal ortama aktarılmış ve istatistiki analizler SPSS 28.0 istatistik yazılımıyla yapılmıştır. Verilerin; frekans ve yüzde dağılımları belirlenmiş ve anket soruları arasındaki ilişkiler ki-kare testi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak katılımcıların ORKÖY desteklerinden sırasıyla süt sığırcılığı, besi sığırcılığı, güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi, süt koyunculuğu ve mikro kredi desteği aldıkları belirlenmiştir. Orman köylülerinin ORKÖY kredilerinin faydalı olduğunu ifade etmelerine rağmen, kredi miktarlarını düşük bulduklarını söylemişlerdir. Sonuçların orman köylüsü üzerindeki olumlu sonuçlarının ilgili kurumlara faydalı izlenimler vereceği kaçınılmazdır.
Özet (Çeviri)
Forestry activities are carried out with forest villagers. The socio-cultural and economic conditions of forest villagers have a huge impact on forests. In order to improve the conditions of the forest villagers, various activities are put into action by public institutions so that all these impacts are converted to a more positive manner. The purpose of this thesis is to indicate the effects of the facilities provided to forest villagers on forests. Providing economic benefits to forest villages, reduces the social oppression. Thus, it contributes to ecosystem's sustainability. The fundamental hypothesis of the thesis aims to investigate the influences of ORKÖY's (General Directorate of Forest Relations) socioeconomic projects on the lives of Gümüşhane's forest villagers which took place between 2012 and 2022. In the cause of this study, surveys had been conducted with 121 forest village households among 16 forest villages through face-to-face interviews. The data in the questionnaires had been digitized and statistical analyses had been performed with SPSS 28.0 statistical software. The data's frequency and percentage distributions had been specified and their relations with the survey questions had been analyzed via the chi-square test. Eventually, it had been proclaimed that the participants respectively received; dairy cattle, beef cattle, solar water heating, dairy farming and microcredit support from ORKÖY subventions. Although, forest villagers stated that ORKÖY credits are beneficial, they also found the loan amounts low. It is obvious that the findings regarding positive consequences on forest villagers will create a useful impression to the concerned institutions.