Çevre açısından kıl koruyucu kireçlik sistemi ile klasik kireçlik sisteminin mukayeseli olarak araştırılması
The Comparison of hair-save unhairing system and traditional unhairing system according to environmental protection
  1. Tez No: 85625
  2. Yazar: NİHAL SEMERCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
  6. Anahtar Kelimeler: BOI, KOI, Sülfür, Toplam Azot, Toplam katı madde, Toplam askıda katı madde, Toplam koloidal madde, BOD, COD, Sulphur, Total nitrogen, Total solid material, Total solid material and Total solid material
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ill ÖZET ÇEVRE AÇISINDAN KIL KORUYUCU KİREÇLİK SİSTEMİ İLE KLASİK KİREÇLİK SİSTEMİNİN MUKAYESELİ OLARAK ARAŞTIRILMASI SEMERCİ, Nihal Yüksek Lisans Tezi, Deri Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd.Doç.Dr.Bekir Yılmaz 1999, 94 sayfa Bilindiği gibi, deri sanayinde en büyük kirlilik yükünü kireçlik prosesi oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bu yükün azaltılması için geliştirilen kıl koruyucu kireçlik sisteminin, klasik kireçlik sistemi ile çevresel açıdan karşılaştorılmasıdır. Araştırmada, yapılan analizlerden KOI parametresinin ortalama değeri klasik kireçlik sisteminde 52342.3 mg/1, kıl koruyucu kireçlik sisteminde 27547.1 mg/1 olarak tespit edilmiştir. Kıl koruyucu kireçlik sisteminde, klasik kireçlik sistemine göre % 47.37 oranında daha düşük KOİ değeri elde edilmiştir. Atik kireçlik atik sularının BOI5 değeri; klasik kireçlik sisteminde 34894.5 mg/1, kıl koruyucu kireçlik sisteminde 18464.2 mg/1 olarak tespit edilmiştir. Yine benzer olarak, kıl koruyucu kireçlik sisteminde, klasik kireçlik sistemine göre % 47.08 daha düşük BOI5 değerleri elde edilmiştir. Yapılan çalışmada ortalama sülfür miktarı klasik kireçlik sisteminde 4495.6 mg/1, kıl koruyucu kireçlik sisteminde 2566.1 mg/1 olarak saptanmıştır. Kıl koruyucu kireçlik sisteminde, klasik kireçlik sistemine göre %42.91 oranında daha düşük sülfür değeri elde edilmiştir.IV Araştırma sonucunda, toplam azot miktarı klasik kireçlik sisteminde 5337 mg/1, kıl koruyucu kireçlik sisteminde 3278.9 mg/1 belirlenmiştir. Kıl koruyucu kireçlik sisteminde, klasik kireçlik sistemine göre % 38.56 oranında daha düşük toplam azot değeri; % 45.66 oranında daha düşük toplam katı madde değeri; % 38.15 oranında daha düşük toplam askıda katı madde değeri ve % 58.44 oranında daha düşük toplam koloidal madde değeri elde edilmiştir. Tüm parametreler açısından kıl koruyucu kireçlik sisteminde elde edilen değerlerin çevresel açıdan klasik kireçlik sisteminde elde edilen değerlere göre % 40-60 oranında azalma olduğı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE COMPARISON OF HAIR-SAVE UNHAIRING SYSTEM AND TRADITIONAL UNHAHUNG SYSTEM ACCORDING TO THE ENVIRONMENTAL PROTECTION SEMERCİ, Nihal MSc in Department of Leather Technology Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Bekir YILMAZ 1999, 94 Pages The liming system creates largest load of waste in tanneries. This study has been examined for comparison of traditional-unhairing liming system and hair-save unhairing system that is recently improved, according to the environmental protection. In this study, in traditional-unhairing system, I have been found that 52,342.3 mg/1 of COD and 34,894.5 mg/1 of BOD, in hair-save unhairing system I have been found that 27,547.1 mg/1 of COD and 18,464.2 mg/1 of BOD at the end of the analyses done. However, at the end of the study, during the hair-saving unhairing system, it has been obtained that 47.37% lower value of COD and 47.08% lower value of BOD5 than the values measured at the end of the traditional unhairing system. The sulphur values have been determined as 4,495.6 mg/1 in traditional-unhairing system and 2,566.1 mg/1 in hair-save unhairing system. However, at the end of the study, during the hair-saving unhairingVI system, it has been obtained that 42.91% lower value of sulphur than the values measured at the end of the traditional unhairing system. Total nitrogen values have been determined as 5,337 mg/1 in hair-save unhairing system and 3,278.9 mg/1 in traditional-unhairing system. However, at the end of the study, during the hair-saving unhairing system, it has been obtained that 38.56% lower value of total nitrogen, 45.66% lower value of total solid material, 38.15% lower value of total suspended solid material, 58.44% lower value of total colloidal material than the values measured at the end of the traditional unhairing system. At the end of this study, according to the all parameters which have been analysed, it has been fixed that the hair-save unhairing system is more efficiency than the traditional-unhairing system approximately % 40- 60 in order to the environmental pollution.