Gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss W., 1792)'nin besisi üzerine bir çalışma
A Research on breeding of rainbow trout (oncorhynchus mykiss W., 1792)
- Tez No: 85624
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA G. ALPBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss W, 1792), culture
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus mykiss W.,1792)'nııı BESİSİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA SEÇEN,Figen Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Atilla G.ALPBAZ Aralık 1998, 30 sayfa Bu çalışmada; Türkiye'de porsiyonluk alabalık yetiştiriciliğinde pazarlama boyu olarak kabul edilen balıklan bir süre daha besiye tabi tutarak ;600-700gr.) dolaylarında pazarlama olanakları üzerinde durulmuştur. Yaştırma Gürle Alabalık Çiftliğinde yürütülmüştür. Çalışma birbirinden bağımsız ve farklı tarihlerde üç ayrı grup üzerinde ienenmiştir. Ele alman tür Gökkuşağı Alabalığı(Oncorhynchus mykiss İV.,1792)'dir.(225-250gr.) ağırlığındaki balıklar diğer işletmelerden satın ılınarak; üç aylık besi sonunda pazara sunulmuştur. Çalışmada işletmede ıygulanan yetiştirme yöntemi ele alınmış, sonuçlar bilimsel olarak artışılmaya çalışılmıştır. Araştırmada Gökkuşağı alabalığı(Oncorhynchus mykiss W.,1792)'mn ığırlık, çatal boy, standart boy, total boy, vücut yüksekliği ve vücut eni izerinde çalışılmıştır. Ayrıca su ile ilgili olarak çözünmüş oksijen ve su uçaklığı ölçümleri üzerinde durulmuştur. Gökkuşağı yabalığı(Oncorhynchus mykiss W.,1792)'mn ağırlık, çatal boy, standart >oy, total boy, vücut yüksekliği ve vücut eni ölçümlerinde etkili bir artış ağlandığı gözlenmiş olup, balıklarda (483±10gr.) olan başlangıç ağırlığı iki y sonunda (8 13±19gr.)'a ulaşmıştır. Sonuç olarak alabalıkları porsiyonluk olarak pazarlama yerine bir süre laha besiye tabi tutmanın önemli balık eti üretimi sağlayabileceği ve bunun konomik bir çalışma olabileceği görüşüne ulaşılmıştır. anahtar sözcükler: Gökkuşağı Alabalığı(Oncorhynchus mykiss W., 1792), yetiştiricilik.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT A RESEARCH ON BREEDING OF RAINBOW TROUT(Oncorhynchus mykiss W.,1792) SEÇEN, Figen MSc, Faculty of Fisheries, Aquaculture Department Supervisor: Prof. Dr. Atilla G. ALPBAZ DECEMBER 1998,30 PAGES In this study; marketing posibilities of fish about (600-700gr.) weight which had been went on breeding after portional size in Turkey in trout culture were considered. Study was carried out in Gürle Trout Farm. Study was tried on three different groups on different dates. Rainbow Trout(Oncorhynchus mykiss W.,1792)was considered species. Fish (225-250gr.) weight were bought from other managements and served to the market at the end of threemonths breeding. In the study, culture procedure which has been applied in the farm and results were discussed scretifically. In the study, it was studied about weight, fork length, standart length, total length, body height and body width measures of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss W.,1792). In addition, dissolved oxygene and water temperature were measured as water quality. A sufficent increasing was observed in weight, fork length, standart lenght, total length, body width measurements of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss W.,1792) and beginnig weight which was (483±10gr.) was reached (813±19gr.) at the end of two months.