Bazı karnabahar (brassica oleracea var botrytis L.) çeşitlerinin Mersin-Erdemli koşullarında farklı dikim zamanlarındaki bitki gelişmesi, verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determining some cauliflower (brassica oleracea var. botrytis L.) cultivars of growth yield and some quality according to different planting time in Erdemli-Mersin condition
- Tez No: 85627
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ÖZZAMBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karnabahar, çeşit, dikim zamanı
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
VII ÖZET BAZI KARNABAHAR {Brassica oleracea var. botrytis L.) ÇEŞİTLERİNİN MERSİN ERDEMLİ KOŞULLARINDA FARKLI DİKİM ZAMANLARINDAKİ BİTKİ GELİŞMESİ VERİM ve BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ SERİN Fatma Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkiler Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ercan ÖZZAMBAK Ağustos 1999, 65 sayfa Bu çalışma, Erdemli ekolojik koşullarında bazı karnabahar çeşitlerinin farklı dikim zamanlarındaki bitki gelişmesi, verim ve bazı kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yapıldı. Denemede; Midar Fİ, Matra, Virgin Fİ, Brio osenia, KR-3 ve KR-4 Karnabahar çeşitleri kullanıldı. Dikim, 1997 yılında 25 Ekim, 15 Kasım ve 5 Aralık tarihlerinde yapıldı. Deneme sonunda her üç dikim zamanında da en düşük pazarlanabilir taç ağırlığı Brio osenia (1246, 1416 ve 693 g) çeşidinden en fazla taç ağırlığı ise Midar Fİ (2683, 2676 ve 2050 g) çeşidinden elde edildi. Çalışmada dekara en yüksek verim (4584 kg/da) Midar Fİ çeşidinden 15 Kasım H dikim zamanında döneminde elde edildi. Aynı zamanda bu çeşitten bütün dikim zamanlarında da en yüksek verim elde edildi. Dekara en az verim ise (923 kg/da) Brio osenia çeşidinden 5 Aralık IQ. dikim zamanında elde edildi. Yine bu çeşitten her üç dikim zamanında da en düşük verim alındı. Elde edilen sonuçlara göre Erdemli ekolojik koşullarında erkenci urun için Brio osenia ve Virgin Fİ normal yetiştiricilik için Matra geçci üretim için ise Midar Fİ karnabahar çeşitleri önerilebilir. Dikim zamanlan bakımından 25 Ekim I. dikim ve 15 Kasım II. dikim zamanında bitki gelişimi, verim ve erkencilik ile taş özellikleri bakımından olumlu sonuçlar alındı. Dolayısı ile Erdemli koşullarında en uygun ekim ve dikim zamam olarak 20 Eylül - 25 Ekim ve 10 Eylül - 15 Kasım tarihleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT DETERMINING SOME CAULIFLOWER (Brassica oleracea var. botrtis L.) CULTTVARS OF GROWTH YIELD AND SOME QUALITY ACCORDING TO DIFFERENT PLANTING TIME IN ERDEMLI-MERSIN CONDITION SERIN, Fatma MSc in, Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Ercan ÖZZAMBAK August 1999, 65 pages This study was carried out to determine the effects of different planting times on growth,yield and some quality properties of some caulifower {Brassica oleraceae var.botrytis L.) cultivars grown in Erdemli conditions. In this research, Midar Fl, Matra, Virgin Fl, Brio osenia, KR-3 and KR-4 cultivars were used. Seedlings were trasplanted on October 25, Nowember 15 and December 5. Marketable head weight was the lowest in Brio osenia (1246, 1416 and 693 g) in all sowig periods. Yield was the highest in Midar Fl (2683, 2676 and 2050 g). In the study, the highest yield was obtained from Midar Fl variety (4384, 4584 and 3272 kg/da). Also,this variety was given highest yield in the all sowing periods. The lowest yield occured in Brio osenia (2048, 2225 and 923 kg/da). According to the results, Brio osenia can be suggested for early Matra and Virgin Fl for normal, Midar Fl for late yield for cauliflower in Erdemli conditions. Key words : Cauliflower, cultivar, plantig time