Hindilerde tibial dyschondroplasia ve açısal kemik deformasyonları (valgus varus) ile canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı arasındaki ilişkiler
The Relationship among tibial dyschondroplasia, valgus varus, body weight and body weight gain in Turkeys
  1. Tez No: 85628
  2. Yazar: MUSTAFA SERCEM SEVİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Z. SERVET YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hindi, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, tibial dyschondroplasia, valgus varus
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET HİNDİLERDE TİBİAL DYSCHONDROPLASİA VE AÇISAL KEMİK DEFORM ASYONLARI (VALGUS VARUS) İLE CANLI AĞIRLIK VE CANLI AĞIRLIK ARTIŞI ARASINDAKİ İLİŞKİLER SEVİM, M.Sercem Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi, Doç. Dr. Z. Servet YALÇIN Eylül, 1999. Sayfa 72 Bu çalışmada hindilerde canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışının tibial dyschondroplasia (TD) ve açısal kemik deformasyonları (Valgus varus, W) üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, çalışmada BIG-6 genotipine ait 177 dişi ve 98 erkek hindi kullanılmıştır. Hindilerin kuluçkadan çıkış ağırlıkları tartılmış, kanat numaraları takılmış ve iki yer bölmesine eşeyler ayrı olarak dağıtılmışlardır. Hayvanlar bakım klavuzuna uygun manenjman man koşulları ile yetiştirilmişlerdir. Hindiler 4., 8., 12., 16. ve 20. haftalarda bireysel olarak tartılmış, yürüme kabiliyetleri ve W belirlenmiş 12., 16. ve 20. haftalarda incik uzunlukları ölçülmüştür. Dişiler 16. haftada, erkekler 20. haftada kesime alınmıştır. Kesimde bireysel olarak göğüste ödem olup olmadığı belirlenmiş ve sol bacak tibia kemikleri karkastan ayrılarak, analiz gününe kadar derin dondurucuda saklanmıştır. Laboratuvar koşullarında tibia ağırlığı, uzunluğu, genişliği, kurumadde ve kül oranı bulunmuş ve tibia' da tibial dyschondroplasia tespit edilmiştir.VI Erkeklerde (%83.67) dişilere (%70.62) göre daha yüksek oranda TD saptanmıştır. Tibial dyschondroplasia görülme oranı canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışından etkilenmiştir. Tibia ağırlığı ile TD arasındaki ilişki sadece erkeklerde önemli bulunmuş, TD görülme oranının tibia uzunluğuna ve genişliğine bağlı olmadığı sonucuna varılmıştır. Araştırma bulguları, TD' nin göğüste ödem oluşumu üzerine etkisinin önemli olmadığını göstermiştir. Kesim yaşında W görülme oranı erkeklerde %19.39, dişilerde %9.60 oranında gözlenmiş, eşeyler arasındaki bu farkın önemli olmadığı sonucuna varılmıştır. Valgus varus görülme oranının tibia ağırlığı, uzunluğu ve genişliğinden bağımsız olduğu bulunmuştur. Çalışmada, W ile canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı arasında ilişki önemli bulunmamıştır. Tibial dyschondroplasia ile W arasında ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE RELATIONSHIPS AMONG TIBIAL DYSCHONDROPLASIA, VALGUS VARUS, BODY WEIGHT AND BODY WEIGHT GAIN IN TURKEYS. SEVİM, M.Sercem MSc in Zootechny Supervision Assoc. Prof. Dr. Z. Servet YALÇIN September 1999. 72 pages In the present study, effects of body weight and growth rate on tibial dyschondroplasia (TD) and valgus varus (W) was studied in turkeys. Thus, 177 females and 98 males from BIG 6 genotype was used during the experiment/Turkeys were weighted at hatch, wingbanded and distributed into two pens, sex separately. Birds were reared under management regimes according to management guide. Birds were weighted, walking ability and W were determined at 4, 8, 12, 16 and 20 weeks of age individually, shank lenght was measured at 12, 16 and 20 weeks. Females and males were slaugthered at 16 and 20 weeks, respectively. In the slaugther house, incidence of breast bleaster was determined and left tibia bone was obtained, cleaned from muscles and connective tissues and kept in frozen until analyses. Tibia weigth, length and width were measured. TD was examined and scored. Dry matter and crude ash levels were determined.vm The incidence of TD in males (83.67%) was higher than those in females (70.62%). The incidence of TD was depended on body weigth and growth rate of birds. Appearence of TD was depend on tibia weight in males but not lenght and width. The results showed that TD has not any effects on occuring breast bleaster. At slaugther age, incidence of W was 19.30% in males and 9.60% in females. The incidence of W did not changed due to tibia weigth, tibia length and tibia width. In this study, there was not relationship between W and body weigth. The incidence of W did not depend on incidence of TD. Key Words : Turkey, body weight, growth rate, tibial dyschondroplasia, valgus varus