Paratiroidektomi yapılan hastaların cerrahi endikasyonları ve diagnostik görüntüleme yöntemlerinin performansı
Surgical indications and performance of diagnostic imaging methods in patients undergoing parathyroidectomy
- Tez No: 856318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SERCAN ERTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: hiperparatiroidi, paratiroidektomi endikasyonları, görüntüleme yöntemleri, hyperparathyroidism, parathyroidectomy indications, imaging methods
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Hiperparatiroidizm (HPT) sıklığı giderek artan hiperkalsemi ile karekterize paratiroid bezlerinin hastalığıdır. Hastaların klinik yönetiminde cerrahi endikasyonlarının varlığı tedavinin temelini oluştururur. Çoğu vakada birden fazla görüntüleme yöntemine cerrahi öncesi lokalizasyon yapmak için başvurulur. Bu çalışmada İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde HPT tanısı ile paratiroidektomi yapılan hastaların cerrahi endikasyonlarının ve preoperatif görüntüleme yöntemlerinin paratiroid patolojisini lokalize etmesi açısından performanslarının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ocak 2021-Eylül 2023 tarihleri arasında paratiroidektomi yapılan 183 hasta dahil edildi. Cerrahi endikasyonlar Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün hiperparatiroidizme yönelik yapılan beşinci konsensüste yayınlanan kılavuza göre belirlendi. Postoperatif patolojik lokalizasyon altın standart kabul edildi. Preoperatif görüntülme yöntemleri için sensivite ve pozitif prediktif değer hesaplandı. Bulgular: Hastaların 155 ( %84,7)'i kadın ve yaş ortalaması 55,7 (±10,5) idi. Asemptomatik hastalar tüm olguların % 63,9'unu oluşturuyordu. HPT' li hastalarda en sık cerrahi endikasyon sırasıyla n:40 (%21,8) hastada hiperkalsemi ve renal komplikasyonlar ve n:19 (%10,3) hastada renal, iskelet komplikasyonları ve serum kalsiyumu saptandı. Patoloji saptanan paratiroid bezlerinin %39,9 ile en sık sol alt lojda olduğu görüldü. Ultrasonografinin ve sintigrafinin sensivitesi sırasıyla %74,4 ve %79,4; pozitif prediktif değeri sırasıyla % 62,4 ve %78,8 saptandı. Bu görüntüleme yöntemlerinin kombinasyonu sonrası sensivite %94,6 saptandı. Sonuç: Ülkemizde HPT'li olgularda spesifik cerrahi endikasyonlarını araştıran çalışma olmaması üzerine düzenlenen bu tek merkezli retrospektif çalışmada; en sık renal komplikasyonlar ve hiperkalsemi cerrahi endikasyon olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Hyperparathyroidism (HPT), increasing in frequency, is a disease of the parathyroid glands characterized by hypercalcemia. In the clinical management of patients, the presence of surgical indications forms the basis of treatment. In most cases, multiple imaging modalities are used for preoperative localization. The aim of this study is to investigate the surgical indications and the performance of preoperative imaging modalities in terms of localizing parathyroid pathology in patients who underwent parathyroidectomy with the diagnosis of HPT in İzmir Atatürk Training and Research Hospital. Materials and Methods: 183 patients who underwent parathyroidectomy between January 2021 and September 2023 were included. Surgical indications were determined according to the guidelines published by the American National Institute of Health's V. consensus on hyperparathyroidism. Postoperative pathological localization was considered the gold standard. Sensitivity and positive predictive value were calculated for preoperative imaging methods. Results: 155 (84.7%) of the patients were female and the mean age was 55.7 (±10.5) years. Asymptomatic patients constituted 63.9% of all cases. The most common indications for surgery in patients with HPT were hypercalcemia and renal complications in n:40 (21.8%) patients and renal, skeletal complications and serum calcium in n:19 (10.3%) patients, respectively. Parathyroid glands pathology were most commonly located in the lower left lobe with 39.9%. The sensitivity and positive predictive value of ultrasonography and scintigraphy were 74.4% and 79.4%, respectively, and 62.4% and 78.8%, respectively. After the combination of these imaging modalities, the sensitivity was 94.6%. Conclusion: In this single-center retrospective study, which was conducted due to the lack of studies investigating the specific indications for surgery in patients with HPT in our country, renal complications and hypercalcemia were the most common indications for surgery.