Tiroidektomi sonrası serum kalsiyum düzeylerinin araştırılması
Study of serum calcium level after thyroidectomy
- Tez No: 203167
- Danışmanlar: PROF. DR. M. HAYRİ ERKOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tiroidektomi, Hipokalsemi, Cerrahi Komplikasyon, Paratiroidektomi, Tiroid Hastalıkları, Thyroidectomy, Hypocalsemia, Surgical Complication, Parathyroidectomy, Thyroid Diseases
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Vildan Türkeli, Tiroidektomi Sonrası Serum Kalsiyum DüzeylerininAraştırılması, Tıpta Uzmanlık Tezi, Bolu, 2008.Tiroid hastalıkları Türkiye vedünya için çözülmesi gereken endokrin sorunların başında gelmektedir. Tirotoksikoz,bası semptomu ve malignite şüphesi taşıyan hastalarda tiroidektomi en uygun tedaviyöntemidir. Theodor Kocher'in katkılarıyla bu günkü modern tekniğe kavuşantiroidektomi sonrası mortalite çoğu merkezce sıfır kabul edilir. Rekürren sinirparalizisi, hematom ve hipokalsemi tiroidektomi komplikasyonlarının başındagelmektedir.Tiroidektomi sonrası gelişen hipokalsemi semptomlarıyla hastayı, takiptedavigerekliliği yönünden cerrahı, hastanede kalış süresinin uzaması, ardışıklaboratuar incelemeleri, kalsiyum ve D vitamini kullanma zorunluluğu yönündenmaliyeti etkileyerek, hastane ve ülke ekonomisi için sorun yaratmaktadır.Bu tezin amacı, tiroid ameliyatlarında ameliyat öncesi, sırası ve sonrasındakibulgular ile hipokalsemi gelişmesi arasındaki ilişkiyi irdelemektir. Etkili faktörlerintespiti ile alınabilecek önlemlerin belirlenmesi, tiroidektomi sonrası majorkomplikasyonlardan kabul edilen kalıcı hipokalsemi sıklığında ciddi oranda azalmasağlayabilecektir.Çalışmaya İzzet Baysal Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim dalındatiroidektomi endikasyonu konularak opere edilen 30'u erkek 81'i kadın toplam 111hasta alınmış olup, olgular preoperatif dönemde serum alkalen fosfataz, albümin,tiroid hormonlarının durumu, tiroidin yerleşimi, biyopsi sonuçları, peroperatifdönemde tiroidin çevre dokuya yapışıklığı, tiroidektomi tekniği ve genişliği,insidental paratiroidektomi, paratiroid ototransplantasyonu ve postop dönemdebiyokimyasal ve semptomatik hipokalsemi ve patolojik tanı yönündendeğerlendirildi.Tiroidektomi sonrası gelişen hipokalsemide literatürle uyumlu olarakpreoperatif hipertiroidi (p=0,031) ve kadın cinsiyet (p=0,032) bağımsız risk faktörüolarak bulundu.Sonuç olarak tiroidektomi sonrası hipokalsemi etyolojisinde birçok neden roloynar. Özellikle kalıcı hipokalsemi, paratiroid anatomi ve lokalizasyon bilgisiyleviidikkatli bir diseksiyon ve paratiroid beslenmesinden şüphe duyulduğunda usulüneuygun paratiroid ototransplantasyonu ile önlenebilir. Ama her şeye rağmenintratiroideal yerleşimli paratiroid bezlerinin en usta cerraha bile hipokalsemiyaşatabileceği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Vildan Türkeli, Study Of Serum Calcium Level After Thyroidectomy, SpecialityThesis, Bolu, 2008. Thyroid diseases is the leading course of endocrinology thatmust be dissolved in Turkey and in the World. Thyroidectomy is the most favorableoption for patients who have thyrotoxicosis, suspicion of malignancy and patientswith pressure symptoms. Mortality due to thyroidectomy is considered nearly zeroby the most centers with contributions of Theodor Kocher to modern technique.Hypocalcemia due to thyroidectomy is a problem for patient, whilepostoperative follow up for surgeon, elongation of hospitalisation, laboratorystudyings, calcium and vitamin D usage, financial problem for both hospital andcountry.The aim of present study is to examine the association between symptomsand hypocalcemia that occur pre-intra and postoperative period of thyroid operations.By the determination of the factors, precautions can be achieved so one of the majorcomplications of thyroidectomy decline seriously.Totally 111 patients (30; male: 81; female) from AİBU General SurgeryDepartment who underwent to thyroidectomy with approprite indications areincluded to the study. Alkalin phosphatase, albumin, thyroid hormon status,placement of thyroid, biopsies are studied preoperatively, the technique ofthyroidectomy, cohesiveness of thyroid to the adjacent tissues, incidentalparathyroidectomy and parathyroid autotransplantion were assessed perioperativelyand symptomatic and/or biochemically hypocalcemia were assessed postoperatively.Female gender (p=0,032) and hyperthyroidism (p=0,031) were found to beindependent risk factors like for hypocalcemia due to thyroidectomy.At addition several factors play rol in the postthyroidectomy hypocalcemia.Especially permanent hypocalcemia can be prevented by accurate dissection withknowledge of parathyroid anatomy and location; when parathyroid perfusion defectwas suspected, proper parathyroid autotransplantation must be performed.Hypocalcemia must be keep in mind although in the exprerienced hands whenintrathyroidal placement is exist.