Öğretmenlerin çevrimiçi mesleki gelişimi: Bir meta-sentez çalışması
Online teacher professional development: A meta-synthesis
  1. Tez No: 856440
  2. Yazar: İSLİM DERYA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN BAGÇECİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi öğretmen mesleki gelişimi, sosyal medya ortamları, çevrimiçi uygulama toplulukları, meta-sentez, meta-etnografi, Online communities of practice, online teacher professional development, social media sites, meta-synthesis, meta-etnography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Öğretmenlerin çevrim içi mesleki gelişimleri hakkında yapılan nitel çalışmaları sentezlemeyi amaçlayan bu çalışmada, sistematik inceleme yöntemlerinden biri olan meta-sentez yöntemi kullanılmıştır. Bu doğrultuda, sistematik inceleme yöntemlerinden biri olan meta-sentez yöntemi işe koşulmuştur. Metasentez, Noblit ve Hare'nin meta-etnografik yaklaşımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Meta-senteze dahil edilecek çalışmalar için Web of Science, Scopus ve EBSCO veri tabanlarında ilgili anahtar kelimeler kullanılarak elektoronik taramalar gerçekleştirilmiştir. Metasentezin tüm aşamalarında nitel araştırmalarda geçerlilik ve güvenirlik ölçütleri olan inandırıcılık, aktarılabilirlik, güvenilebilirlik ve onaylanabilirlik ölçütlerini sağlamak için gerekli teknikleruygulanmıştır. Kalite araçlarından biri olan Eleştirel Değerlendirme Becerileri Programı (Critical Appraisal Skills Programme - CASP) aracı dâhil etme ve hariç tutma ölçütleri göz önünde bulundurularak elde edilen çalışmaların son haline karar verirken kullanılmıştır. Bu sürecin sonunda, 20 çalışmanın bulguları karşılıklı çeviri tekniği kullanılarak sentezlenmiş ve ortaya 3 tema ve 13 alt tema çıkmıştır. Bu üç tema; gelişim, duygusal fayda, çevrimiçi mesleki gelişim için kullanılan platformlar olarak adlandırılan temalarıdır. Gelişim teması; bireysel gelişim ve pedagojik gelişim olarak iki alt temayı içerirken, duygusal fayda teması empati kurma, özgüven gelişimi, arkadaş edinme, yalıtılmışlıktan kurtulma, tanınır olma ve fedakârlık alt temalarını içermektedir. Çevrimiçi mesleki gelişim için kullanılan platformlar teması ise platformların özellikleri, katılımcıların özellikleri, sorunlar, katılım sebepleri ve paylaşmayı engelleyen unsurlar isimli alt temalardan oluşmaktadır. Meta-sentez sonucunda tüm temalar bir arada incelendiğinde, öğretmenlerin kendi gereksinimlerinden doğan ihtiyaçla çevrimiçi platformlara başvurduğu ve bu platformlarda akran öğrenmesinin belirgin olduğu sonucuna varılmıştır. Pedagojik gelişimin yanı sıra duygusal gelişimin de zengin olduğu görülmüştür. Bu çalışma, öğretmenlerin mesleki gelişimleri için başvurduğuve teknolojiyle birlikteyaygınlaşan çevrimiçi platformlara bütüncül bir bakış sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to synthesize qualitative studies in the field of online teacher professional development (oTPD). To this end, meta-synthesis was employed. Metasynthesis was conducted using Noblit and Hare's metaethnographic approach. For the studies to be included in the meta-synthesis, electronic searches were conducted using relevant keywords in Web of Science, Scopus and EBSCO databases. In all stages of the metasynthesis, the necessary techniques were applied to ensure the criteria of credibility, transferability, dependability and confirmability, which are validity and reliability criteria in qualitative research. The Critical Appraisal Skills Programme (CASP) tool was used to decide on the final version of the studies, taking into account the inclusion and exclusion criteria. Ultimately, the findings of the 20 studies were synthesized using reciprocal translation and 3 themes and 13 sub-themes emerged. The themes are development, emotional benefit and platforms used for oTPD.The development theme includes two sub-themes: personal development and pedagogical development, while the emotional benefit theme includes the sub-themes of empathy, self-confidence, making friends, getting rid of isolation, being recognized and altruism. The theme of platforms used for oTPD consists of sub-themes: characteristics of platforms, characteristics of participants, problems, reasons for participation and barriers to sharing. As a result, it was revealed that teachers used online platforms with the need arising from their own needs and that peer learning was evident along with emotional development in these platforms. The study provides a holistic view of online platforms that have become widespread and used for teacher professional development.