Şizofreni hastalarında el yazısı değişimi
Handwriting change in schizophrenia patients
  1. Tez No: 856533
  2. Yazar: İREM ENGÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKAİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikiyatri, Forensic Medicine, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Adli bilimler, Şizofreni, Adli belge inceleme, El Yazısı, Psikiyatri, Tedavi, Forensic sciences, Schizophrenia, Questioned document examination, Handwriting, Psychiatry, Treatment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Şizofreni, psikotik belirtilerin görüldüğü en önemli ruhsal hastalıklardan biridir. Kişinin düşüncelerinde, algılarında, dikkat durumunda, duygulanım ve motor davranışlar olmak üzere insan ilişkilerinde, topluma uyum sağlamada sorunların olduğu, sanrı ve varsanıları da içerisinde bulunduran ağır bir ruhsal bozukluktur. Şizofreni hastalarının el yazılarının incelenmesi ile ilgili birçok çalışma mevcuttur. Bu çalışma, şizofreni hastalarının el yazılarında kullandıkları ilaçlara bağlı olarak el yazılarında bir değişimin olup olmadığının incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Pendik Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tanılı 213 erkek şizofreni hastasından 10 erkek hastanın onayı alınarak geçmiş döneme ait, henüz ilaç tedavisine başlamadığı zaman aralığında kişinin yazmış olduğu en az bir sayfalık el yazısı örneğinin yanında, tedavisinin devam ettiği dönemde katılımcıların aynı yazı örneğine bakarak yeniden yazması istenmiştir. Katılımcılara ek olarak çalışmanın detaylarını ve onay verdiklerine dair bilgilendirilmiş gönüllü olur formu imzalatılmıştır. Yazı örnekleri alındıktan sonra kişilere yüz yüze hasta soru formundaki demografik bilgiler sorulmuş ve hastalık ile ilgili soruları kişiyi tedavi eden doktor ile yüz yüze cevaplandırılmıştır. Katılımcıların iki döneme ait yazı örnekleri karşılaştırıldığında kişilerin ilaç tedavisine devam ederken geçmiş döneme ait yazı örneklerini kopyalamada hata yapmadıkları, yazılarının genel konstrüksiyonlarında bir bozukluk meydana gelmediği, mukayese yazılarını titiz, özenli yazdıkları görülmüş; tüm metinleri yazarak yarıda bırakmamaları, parametreler açısından değerlendirildiğinde anlamlı bir fark bulunamamış ve yazıların aidiyeti konusunda eli ürünü olduğu söylenebilmiştir. Katılımcıların hepsi ilaç kullandıkları için yapılması hedeflenen ilerideki çalışmalarda hiç ilaç kullanmayan şizofreni tanısı almış hastalarla çalışma tekrar edilebilir. Yapılan bu çalışmada sınırlı hasta sayısı ile çalışıldığı için bir genelleme yapılamamaktadır fakat kişi sayısının arttırılarak elde edilebilecek yeni çalışma sonuçlarının daha etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia is one of the most important mental illnesses with psychotic symptoms. It is a severe mental disorder that includes delusions and hallucinations, in which the person has problems in his thoughts, perceptions, attention state, affect and motor behavior, human relations, and adaptation to society. There are many studies on examining the handwriting of schizophrenia patients. This study was conducted to examine whether there is a change in the handwriting of schizophrenia patients depending on what they use. Out of 213 male schizophrenia patients diagnosed in Pendik Community Mental Health Center, the consent of 10 male patients was obtained and the participants were asked to rewrite at least one page of handwriting sample written by the person in the past period when he had not yet started drug treatment, as well as the participants were asked to rewrite by looking at the same writing sample during the period when the treatment continued. In addition, the participants' work was detailed and they were asked to sign an informed volunteer form indicating that they gave their consent. After the written samples were taken, demographic information was asked to the people face to face in the form of patient questions, and follow-up questions were answered face to face with the doctor treating the person. The participants did not make mistakes in copying the writings of the previous period while continuing the treatment of the employees against the writing samples from the two periods, there was no deterioration in the general construction of the writings, the comparative writings were carefully, those who left, did not break all the texts and did not leave them unfinished, no significant difference was found when evaluated from the perspective of the participants, and there was no significant difference in the helpfulness of the writings. It can be said that it is a product. The study can be repeated with patients whose schizophrenia was evaluated without the use of any medication in the future, where all participants were intended to be used for drug treatment. Since this study was conducted with an unlimited number of patients, there is a generalization structure, but as the number of people increases, it can be more effective in future results.