Domates fidelerinde büyümenin kontrolü
Control of tomato seedlings overgrowth
  1. Tez No: 85654
  2. Yazar: ATNAN UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENİAN ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, fide, büyüme kontrolü, fiziksel baskı, PP 333, Ethrel, CCC, Bakır
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET DOMATES FİDELERİNDE BÜYÜMENİN KONTROLÜ UĞUR, Atnan Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Benian Eser Aralık 1998, 90 sayfa Çalışmada, alçak plastik tünelde ve viyolde yetiştirilen, dikim büyüklüğüne gelmiş domates fidelerinde aşırı büyümenin kontrolü hedeflenmiştir. Bu amaçla Bakır oksi klorid, CCC, PP 333 ve Ethrel adlı kimyasallar ile fide büyümesini önleyecek fiziksel engellerin etkileri incelenmiştir. Fidelerde bitki boyu, gövde çapı, kök ve gövde kuru ağırlık değerleri belirlenmiştir. Fidelikte ve daha sonra tarladaki bitki gelişimleri incelenerek uygulama etkileri irdelenmiştir. Denemeler sonunda her iki ortamda da uygulamalar fide boyunda önemli azalmalara neden olmuştur. Uygulamalar ile fide boyunda, alçak plastik tünel ortamında Cu++ dışındaki uygulamalar % 32-49 oranında, viyolde ise fiziksel engel dışındakiler % 44-69 oranlarında azalmalara neden olmuştur. Her iki ortamda da kuru ağırlık miktarlarında önemli bir değişme saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT CONTROL OF TOMATO SEEDLINGS' OVERGROWTH U?UR, Atnan MSc in, Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Benian Eser December 1998, 90 pages In this research, it was aimed to control the overgrowth of tomato seedlings to be grown under plastic tunnels and in plastic containers when they were in transplanting stage. For this purpose, effects of some chemicals such as copper oxci chlorid, CCC, Ethrel, PP 333 and physical barrier to the seedling growth were tested. Seedling stem height and diameter, dry weight of stem and root were assessed during experiment. As a result, it was determined that treatments caused significant decreases in plant height growing in both mediums. All treatments in tunnel medium except copper oxy chlorid caused decreases in plant height by 32 to 49 %. In plastic container medium, treatments except physical barrier application gave good results and caused decreases in plant height by 44 to 69 percent. Treatments were not responsible for significant differences among the dry weight of plants in both mediums. Key words : Tomato, seedling, growth control, physical impedance, PP 333, Ethrel, CCC, Copper.