Hayvan besleme ve yem endüstrisinde biyoteknolojiden yararlanma olanakları
Using possibilities the biotechnology in animal nutrition and feed industry
  1. Tez No: 85658
  2. Yazar: ALİ MUTLU UYGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, Probiyotik, îyonofor, Korunmuş Protein ve Amino Asit, Enzim, Biotechnology, Probiotic, Ionophore, Protected Protein and Amino Acid, Enzym
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Son yıllarda biyoteknoloji kısa sürede insanlığın geleceğini etkileyecek en önemli olgulardan biri haline gelmiştir. Biyoteknoloji, biyolojik organizmaların, sistemlerin veya olayların, üretim ve hizmet sahalarında kullanıma aktarılmasıdır. Hayvan beslemede biyoteknoloji çalışmalarının amacı; yem maddesi üretiminin ve yem değerinin artırılması, yeni yem kaynaklarının bulunması ve yemlerin hayvan organizmasında daha iyi değerlendirilmesidir. Bu tezde, hayvan beslemede kullanılan ve biyoteknolojik yöntemlerle elde edilen probiyotikler, enzimler, iyonoforlar, korunmuş protein ve aminoasitler ve hormonlar gibi ürünler ele alınmış ve bu ürünlerin hayvan beslemede kullanımı üzerine yapılan çalışmalar biraraya getirilmiştir. Probiyotikler, arzu edilmeyen mikroorganizmaların gelişmelerini engellemesi açısından önem taşır. Ayrıca yemlere ilave edildiğinde canlı ağırlık, yem tüketimi, çeşitli verimler ve sağlık üzerineVI olumlu itkileri görülmüştür. Enzimler, monogastrik ve kümes hayvanlarının karma yemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kanatlı yemlerinin büyük çoğunluğunu oluşturan tahıllar ve bitkisel protein yemleri, içerdikleri nişasta tabiatında olmayan polisakkaritleri nedeniyle tam olarak sindirilemezler. Bu nedenle sindirimi artırmak amacıyla yemlere enzim ilavesi yapılmaktadır. Ruminant rasyonlarma enzim ilavesi ise daha çok sindirim sisteminde mevcut enzimlerin güvence altına alınmasına yönelik olmaktadır. İyonoforlar, ruminant beslenmesinde canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanmayı iyileştirmek amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. İyonoforlar kanatlılarda koksidiyozu önlemek amacıyla kullanılmakta, canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanmayı iyileştirmektedir. Diğer yandan, biyoteknolojik yöntemlerle elde edilen hormonlar, gelişmeyi teşvik edici madde olarak ruminantlann ve kümes hayvanlarının karma yemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, biotechnology has become one of the most important phenomenons that will affect the future of mankind. Biotechnology is the use of biological organism, systems and events at the production and service areas. The aim of biotechnology in animal nutrition, to improve feedstaff production and sources and to increase evaluation of feed at the animal digestive tract. In this study, the products which are obtained by biotechnological methods such as probiotics, enzymes, ionophores, protected proteins and aminoacids and hormones were investigated and publications about the use of the products at animal nutrition were reviewed. The probiotics have special role with respect to preventing undesired microorganisms. On the other hand, when they added to the feeds, their positive effects on the feed consumption, live weight, yield and animal health have been found. Enzymes are commonly used in monogastric animals and poultry compound feeds. Poultry feed predominantly is composed of plant material, mainly cereals and vegetable proteins which contain non starchVIII polysaccharides. These feeds can not be fully digested by poultry animals. Therefore, enzyme is added to improve the nutrient availability of the feed components. External enzymes either added to cattle diets to prevent endogenic enzymes in the digestive tract. Ionophores, are used commonly for improving the feed efficiency and weight gain in ruminant nutrition. Ionophores are used for prevent coccidiosis, also it improves feed consumption and weight gain in poultry. On the other hand the products such as hormones are commonly used as growth promoters in ruminant and poultry compound feeds.