Arpa temeline dayalı etlik piliç karma yemlerinde enzim ve antibiyotik ilavesinin etkileri
The Effect of enzyme and antibiotic supplementation for barley based diets of broilers
  1. Tez No: 85663
  2. Yazar: ÇİĞDEM YAPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN KIRKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Broiler, barley, enzyme, antibiotic
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
IV ÖZET ARPA TEMELİNE DAYALI ETLİK PİLİÇ KARMA YEMLERİNE ENZİM VE ANTİBİYOTİK İLAVESİNİN ETKİLERİ YAPRAK, Çiğdem Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez Danışmam: Doç. Dr. Figen KIRKPINAR Şubat 1999, 72 sayfe Bu çalışma, arpa temeline dayalı etlik püiç karma yemlerine enzim, antibiyotik ve enzkn+antibryotik ilavesinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oram, yapışkan dışkılı hayvan sayısı oranı, karkas ağırlığı, abdominal yağ ağırlığı, barsak pH'sı ve viskozitesi ile ölüm oranlan üzerine etkilerini incelemek amacıyla düzenlenmiştir. Bu amaçla bir kontrol grubu olmak üzere 4 grup oluşturulmuştur. İkinci gruba 20mg antibiyotik, 3. gruba SOOppm enzim, 4.gruba da 20mg antibiyotik+SOOppm enzim karmalara ilave edilmiştir. Karmalara enzim, antibiyotik ve enzfan+antibiyotik ilavesi ile canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranında artış olduğu, yapışkan dışkılı hayvan sayısı oranının azaldığı, karkas ağırlığının arttığı, abdominal yağ ağırlığı ve barsak viskozitesinin düştüğü, barsak pH'lannda herhangi bir değişikliğe neden olmadığı saptanmıştır. Anahtar sözcükler : Etlik piliç, arpa, enzim, antibiyotik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF ENZYME AND ANTİBİOTİC SUPPLEMENTATION FOR BARLEY BASED DIETS OF BROILERS YAPRAK, Çiğdem Msc, Animal Science Department Supervisor: Assoc. Doç. Dr. Figen KIRKPINAR February 1999, 72 pages This thesis has been prepared to find out how body weight, body weight gain, feed consumption, feed conversion ratio, frequency of sticky droppings, carcass weight, abdominal fat, intestinal pH, viscosity of the intestinal digesta and mortality have affected by adding enzyme, antibiotic and enzyme+antibiotic to the broiler chicks feeds based on barley. Four groups have been formed (one of which in is the control group). 2nd group was given 20mg antibiotic, for the 3ri group 500ppm enzyme, for the 4th one 20mg antibiotic+500ppm enzyme were used as additive to the feeds. When enzyme, antibiotic and enzyme+antibiotic added body weight, body weight gain, feed consumption and feed conversion ratio have increased, whereas frequency of sticky was less. Carcass weight increased while abdominal fat and viscosity of the intestinal digesta decreased. It has also been found out that mere was no change with intestinal pH at all.