Etlik piliçlerde büyüme eğrilerinin karşılaştırılması
Comparison of growth curve models on broilers
  1. Tez No: 85662
  2. Yazar: ÇİĞDEM YAKUPOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA ATIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Growth, Growth Curves, Broiler Growth, Nonlinear Model
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, Gompertz ve Bertalanffy büyüme eğrisi modellerini karşılaştırmak amacıyla iki farklı etlik piliç genotipinden toplam 14.1 adet etlik civciv kullanılmıştır. Etlik civcivlere iştaha bağlı yemleme programı uygulanmış ve çıkıştan 6.hafta yaşa kadar haftalık canlı ağırlık ölçümleri alınmıştır. Büyüme eğrilerine ait parametre tahminleri her yaş için ortalama canlı ağırlıklar üzerinden ve Levenberg-Marquardt iterasyon işlemi uygulanarak elde edilmiştir. Modellerin uyumunda A parametresi değeri, belirleme katsayısı ve uyum iyiliği testi kullanılmıştır. Uyum iyiliği hata varyansı ve Durbin-Watson istatistiğine göre belirlenmiştir. Çalışmada her iki modele ait belirleme katsayısı.998 düzeyinden büyük bulunmuştur. Gompertz modelinde hata varyansı ve A parametresi daha küçük bulunmuştur. Bu sonuçlara göre etlik piliç ağırlık-yaş verilerine üç parametreli Gompertz modelinin en iyi uyum sağladığı saptanmıştır. Anahtar sözcükler : Büyüme, Büyüme Eğrileri, Etlik Piliçlerde Büyüme, Doğrusal Olmayan Model
Özet (Çeviri)
This experiment, involving 141 broilers of two commercial lines was carried out in order to compare the Gompertz and Bertalanffy growth curve models. Chickens were fed ad libitum and individual body weigths were recorded every weeks from hatching to 6 weeks of age. For the parameter estimations Levenberg-Marquardt iterative nonlinear estimation algorithm was used on mean body weights for each week. Fitting criteria were the estimation of the asymptotic final weight (A), coefficients of determination and goodness-of-fit, determined by residual variances and Durbin-Watson statistics. All two model accurately described the growth of the broiler based on coefficients of determination (>.998). For the Gompertz model residual variances and A values were smaller. From these results, it should be clear that Gompertz model was provide a better description of growth curve of broiler summarizing age-weight data in to the three growth curve parameters.