Increasing port operational efficiency through operational reliability analysis
Operasyonel güvenilirlik analizi ile liman operasyonel verimliliğinin artırılması
  1. Tez No: 856658
  2. Yazar: FAHRİYE TUĞBA KURUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Delays, Maritime, Reliability analysis, Ro-Ro ships, Port operations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Sürekli artan dünya nüfusu ve teknoloji alanındaki hızlı gelişmelerle birlikte artan arz talebi karşılamak amacı ile daha hızlı ve güvenli taşıma modüllerinin arayışı başlamıştır. Dünya ticaretinde farklı taşıma modları bulunmaktadır ve bu taşıma modlarının her birinin kendi alanında avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Havayolu taşımacılığı hızlı olabilmekte ama yüksek tonajlı kargoların taşınmasında uygun bir yöntem olamamakla beraber çok maliyetli bir taşıma yöntemidir. Karayolu taşımacılığı ise özellikle uzak mesafeler için zaman kaybı yaratmakta ve yüksek tonajlı yüklerin taşınmasına elverişli bir taşıma sağlamamaktadır. Demiryolu taşımacılığı ise her bölgeye ulaşım sağlanamaması nedeni ile farklı taşıma modları ile bağlantı sağlamak zorundadır. Denizyolu taşımacılığa bakıldığında ise hem yüksek tonajlı yüklerin taşınmasına elverişli olması sebebi ile hemde daha az maliyetli bir ulaşım sağlaması sebebi ile tercih edilen bir yöntem olmuştur. Fakat denizcilik taşımacılığının nispeten daha yavaş olması ve yük tipine göre farklı tip ambarlara ihtiyacın olması sebebi ile, gemilerin kullanım amacı göz önüne alınmış ve talebe uygun farklı tip gemilerin inşası gerçekleştirilmiştir. Hızın, emniyetin ve taşıyabildiği kargo tipindeki esnekliği sebebi ile deniz taşımacılığı yöntemlerinden biri olan Ro-Ro tipi gemilerle yapılan Ro-Ro taşımacılığı ise büyük önem kazanmıştır. Ro-Ro gemilerinin diğer kargo gemilere göre nispeten daha hızlı deniz seyri yapabilmesi ve taşıdığı yük tipleri sebebi ile farklı taşıma modlarıyla kolayca bağlantı sağlayabilmesi Ro-Ro taşımacılığının seçilmesine sebebiyet vermiştir. Fakat her taşımacılık modulünde olduğu gibi Ro-Ro taşımacılığında da bazı aksaklıklar yaşanmakta ve bu aksaklıklar operasyonel gecikmelere sebebiyet vermektedir. Bu tarz gemilerin esas tercih edilme sebeplerinden birinin hız olduğu göz önüne alındığında bu gecikmelerin incelenip, tolere edilebilir bir düzeye getirilmesi zorunluluğu oluşmuştur. Bu çalışmada ise Ro-Ro taşımacılığında yaşanan gecikmeler sebebiyle yaşanan operasyonal aksaklıklar incelenmiş ve operasyonel hızlarının azalmasına neden olan faktörlerin azaltılması ve/veya ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla planlanan varış ve kalkışları sekteye uğratan gecikme nedenlerinin verileri toplanmış, analiz edilmiş ve iyileştirme önerilerinde bulunulmuştur. Gecikme verileri toplamak amacı ile aktif olarak çalışmakta ve her gün en az bir gemi seferi olan bir Ro-Ro limanı seçilmiştir. Yapılmış olan çalışma sadece bu liman ile sınırlı tutulmuştur. Gecikme verileri 2020-2021 yıllarında toplam 2 yıl boyunca geminin planlanan kalkış ve varış zamanlarındaki yaşanan gecikmelerin sebepleri incelenerek yapılmıştır. Planlanan kalkış ve varış zamanlarında gecikmelere sebebiyet vermeyen fakat ortaya çıkan gecikme kodları ise değerlendirmeye alınmamıştır. Toplanan veriler kategorilere ayrılmış, ve her gecikme için gecikmelere kod numaraları verilmiştir. Gerçekleşme sıklığına göre gecikme kodları arasında en çok karşılaşılan gecikme kodlarının seçimi yapılmıştır. İncelenen gecikme kodları 18 adet gecikme koduna indirilmiştir. Bu gecikme kodlarının ortaya çıkış zaman sıklığının tutarlılığını değerlendirmek için güvenilirlik analizi kullanılmıştır. Genellikle istatiksel verilerin hesaplanması için kullanılan Minitab programı kullanılarak 5 farklı dağılım yöntemi değerlendirilmiştir. Bu dağılım yöntemleri; Weibull dağılımı, normal dağılım, lognormal dağılım, üstel dağılım, loglojistik dağılım yöntemleridir. Gecikme kodlarının dağılımları incelenmiştir; en uygun dağılım olarak Weibull dağılımı seçilmiştir ve hesaplamalarda Weibull dağılımı kullanılmıştır. Weibull dağılımında güvenilirlik fonksiyonu hesaplaması yapılmış, elde edilen verilerin güvenilirlik oranının grafiksel görselleştirilmesi yapılmıştır. Gecikmelerde iyileştirme yapılması için doğru zamanda doğru aksiyonun alınması gerektiği, aksi halde sistemin güvenilirliğinin azalacağı ve her bir gecikmenin birbirini tetikleyeceği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlara iyileştirme önerilerinde bulunulmuştur, bu gecikmeleri azaltmak ve/veya ortadan tamamen kaldırmak için tavsiyelerde bulunulmuştur. Bu çalışma literatürdeki boşluğu doldurmak amacı ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to meet the developing technology and increasing supply demand, the search for faster and safer transportation modules has begun. Maritime transportation, which allows the transportation of high tonnage loads, has been adopted, and Ro-Ro transportation, one of the transportation methods where speed is at the forefront, has gained great importance. In this study conducted on Ro-Ro transportation, where speed is at the forefront, operational activities disrupted due to delays were examined. For this purpose, delay data was collected, analyzed and improvement suggestions were made using qualitative methods. An actively operating Ro-Ro port was selected to collect data and the study was limited to this port only. These data were obtained by examining the reasons for the delay in the ship's planned departure and arrival times for 2 years. The collected data were divided into categories and delay code names were given. The most common delay codes were selected according to their frequency of occurrence. The examined delay codes were reduced to 18 delay codes. Reliability analysis was used to evaluate the consistency of the time frequency of occurrence of these delay codes. Different distribution methods were evaluated using the Minitab program. The Weibull distribution was found to be the most suitable distribution and the Weibull distribution was chosen for the calculations. Reliability function calculation was made in the Weibull distribution, and a graphical visualization of the reliability rate of the obtained data was made. It has been concluded that the right action must be taken at the right time to improve delays, otherwise the reliability of the system will decrease, and each delay will trigger each other. Based on the results obtained, improvement suggestions were made, and recommendations were made to reduce and/or completely eliminate these delays. This study was conducted to fill the gap in the literature.