Dijital detoks tatil deneyiminin fenomenolojik kapsamda keşfedilmesi
Discovering the digital detox holiday experience in phenomenological context
- Tez No: 856692
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKALP NURİ SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Dijital detoks tatili, Teknostres, Farkındaklık, Motivasyon ve Deneyim, Digital detox holiday, Technostress, Mindfulness, Motivation and Experience
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Hızla gelişen çağımızda bilgi ve iletişim teknolojilerin aşırı kullanımı gittikçe artmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojileri bireylerin yaşamını değiştirmekle birlikte turist davranışlarına da yön vermektedir. Teknolojinin getirdiği verimlilik, yenilik ve üretkenliğin yanı sıra aşırı kullanımının yol açtığı bağımlılık yadsınamaz hal almıştır. Dijital bağımlılığın olumsuz etkileri bireylerin tatil deneyimlerini de negatif yönde etkilemektedir. Bu bağlamda ilgili alanyazında bireylerin etkileşim içinde bulundukları teknolojinin olumsuz yönleri ele alınmakta ve bedensel detoksun ön plana çıktığı deniz, kum, güneş üçlüsünün yanı sıra teknoloji kullanımının kontrol edildiği, dingin ruh halinin gözetildiği, sağlıklı aktivite ve yiyeceklerin olduğu ve kişisel farkındalığın ön plana çıkarıldığı tatil deneyimlerine yönelik çalışmalar giderek artmaktadır. Bu doğrultuda bireylerin, tatil süreçleri boyunca yoğun teknoloji kullanımını kısıtlamak ve kafa tatilini gerçekleştirmesi için yöneldiği Dharmapur İnziva Merkezi'nde dijital detoks tatiline yönelik teknostres, farkındalık ve motivasyon deneyimlerinin keşfedilmesi araştırmamızın amacını oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılan çalışmada katılımcılar ile yarı yapılandırılmış görüşmeden elde edilen verilerle betimsel analiz yapılmıştır. Analiz kısmında MAXQDA 2022 programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre dijital detoks tatil deneyimi, psikolojik, fiziksel, sosyal ve inanca yönelik motivasyon faktörleri ile açıklanmıştır. Ayrıca araştırma sonucuna göre doğayla iç içe teknolojiden uzak bir yerde, meditasyon ve yoga eşliğinde“sessiz”tatil gerçekleştirmek katılımcıların olumlu deneyimler edinmelerine sebebiyet vermiştir.
Özet (Çeviri)
In the rapidly developing world, the excessive use of information and communication technologies is increasing. Information and communication technologies not only change the lives of individuals but also direct tourist behaviors. In addition to the efficiency, innovation and productivity brought by technology, the addiction caused by excessive use has become undeniable. The negative effects of digital addiction also negatively affect the holiday experiences of individuals. In this context, the negative aspects of technology that individuals interact with are discussed in the relevant literature, and besides the sea, sand and sun trio where bodily detox comes to the fore, holiday experiences in which technology use is controlled, calm mood is observed, healthy activities and food are emphasized and personal awareness is emphasized. studies are increasing. In this direction, the purpose of our research is to discover the technostress, awareness and motivational experiences for the digital detox holiday in the Dharmapur Retreat Center, where individuals turn to limit the use of intensive technology during their holiday periods and to have a head holiday. In this study which the qualitative research method was used, descriptive analysis was made with the data obtained from the semi-structured interview with the participants. The MAXQDA 2022 program was used in analysis part. According to the results of the research, the digital detox holiday experience was explained by psychological, physical, social and belief-oriented motivational factors. In addition, according to the results of the research, taking a“silent”holiday with meditation and yoga in a place away from technology, intertwined with nature, caused the participants to have positive experiences.