Konaklama işletmelerinde iş yeri siber zorbalığı, psikolojik iyi oluş ve duygusal zekâ
Workplace cyber bullying in accommodation businesses, psychological wellness and emotional intelligence
- Tez No: 856693
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKALP NURİ SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Zorbalık, Geleneksel Zorbalık, Siber Zorbalık, İş Yeri Siber Zorbalığı, Psikolojik İyi Oluş, Duygusal Zekâ, Konaklama İşletmeleri, Tourism, Bullying, Traditional Bullying, Cyberbullying, Workplace Cyberbullying, Psychological Well-Being, Emotional Intelligence, Accommodation establishments
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bugün dünyamızda yaşanan en önemli gelişmelerden biri elektronik iletişim ağı olan internettir. İnternet sayesinde bilgiye hızlı erişim, yeni bilgi üretme, anında başkaları ile paylaşma ve depolama sağlanmaktadır. Bireyler yine internet sayesinde sosyal ortamlarda arkadaşlıklar kurmakta, duygu ve düşüncelerini çekinmeden, tanınma korkusu olmadan ifade etmektedir. İnternet teknolojisinin kullanım alanlarının her geçen gün artması beraberinde birtakım olumsuzlukları da getirmektedir. Bu olumsuzluklardan biri olan ve son yıllarda artmaya başlayan siber zorbalık bilimsel araştırmaların tercih edilen konusu hâline gelmiştir. Günümüzde de siber zorbalık davranışlarının farklı şekillerde kendini gösterdiği gözlemlenmektedir. Bilgi iletişim teknolojilerinin yaygın kullanımı ile birlikte zorbalık türü farklı bir boyuta geçerek siber zorbalık türü yalnızca gençlerde değil çalışanları üzerinde de olumsuz etkiler göstermektedir. Bununla birlikte teknoloji saldırgan davranışlar için kullanılmaya başlamıştır. Gerek gençlerde gerekse yetişkinlerde önemli bir sorun teşkil eden siber zorbalığın ilerleyen zamanlarda davranış bozuklukları sınıfına gireceği düşünülmektedir. Çalışmada anket tekniği kullanılarak elde edilen veriler analiz edilmiş ve yapısal eşitlik modellemesi oluşturularak bulgular yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda genel olarak iş yerinde meydana gelen siber zorbalığın çalışanların psikolojik iyi oluşları ve kendi duygularına yönelik olarak duygusal zekâ seviyelerinin olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir. Çalışanların psikolojik ve fiziksel olarak iyi oluşlarını olumsuz etkileyen siber zorbalık, çalışanlarda performans kaybına sebep olmakta ve bu durum örgütte de verim azalmasına yol açmaktadır. Ayrıca siber zorbalığa maruz kalan çalışanların duygusal zekâ puanları düştüğünden düşünme yetileri azalmakta ve duygularını yönetmek noktasında sorunlar yaşamaktadırlar. Yine bu durumda örgüte olumsuz yansımaktadır. Genel bir ifade ile araştırma sonucunda siber zorbalığın psikolojik iyi oluş ve duygusal zekâ ile arasında negatif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiş, siber zorbalığın psikolojik iyi oluş ve duygusal zekâya olumsuz yönde bir yordayıcı olduğuna ulaşılmıştır. Yani siber zorbalık seviyesinin yüksek olması psikolojik iyi oluş ve duygusal zekâ seviyelerinin düşük olmasına sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most important developments in our world today is the Internet, which is an electronic communication network. Thanks to the Internet, rapid access to information, new information generation, instant sharing and storage are provided. Thanks to the internet, individuals make friends in social environments and express their feelings and thoughts without hesitation and without fear of recognition. The increase in the usage areas of internet technology day by day brings with it a number of negativities. Cyberbullying, which is one of these negativities and has started to increase in recent years, has become the preferred subject of scientific research. Today, it is observed that cyberbullying behaviors manifest themselves in different ways. With the widespread use of information and communication technologies, the type of bullying has changed into a different dimension, and the type of cyberbullying has negative effects not only on young people but also on employees. However, technology has begun to be used for aggressive behavior. It is thought that cyberbullying, which is an important problem for both young people and adults, will be classified as behavioral disorders in the future. In the study, the data obtained by using the questionnaire technique were analyzed and the findings were interpreted by creating a structural equation modeling. As a result of the research, it has been determined that cyberbullying, which occurs in the workplace in general, negatively affects the psychological well-being of the employees and their emotional intelligence levels for their own emotions. Cyberbullying, which negatively affects the psychological and physical wellbeing of the employees, causes a loss of performance in the employees and this leads to a decrease in productivity in the organization. In addition, since the emotional intelligence scores of the employees who are exposed to cyberbullying decrease, their thinking skills decrease and they have problems in managing their emotions. Again, in this case, it reflects negatively on the organization. In general terms, as a result of the research, it was determined that cyberbullying has a negative relationship with psychological well-being and emotional intelligence, and it was found that cyberbullying is a negative predictor of psychological well-being and emotional intelligence. In other words, a high level of cyberbullying causes low levels of psychological well-being and emotional intelligence.