Atıl denim ürünlerinin rekonstrüksiyon yaklaşımıyla tasarım uygulamalarında değerlendirilmesi
Evaluation of idle denim products in design applications with reconstruction approach
  1. Tez No: 856704
  2. Yazar: NİLAY GÜRSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLŞEN SÜNTER EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Denim, denim yıkama, ileri dönüşüm, lazer, moda sektöründe sürdürülebilirlik, Denim, denim washing, laser, sustainability in fashion industry, upcycling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde tüketiciler hem rahat hem de estetik bir yaşam tarzını tercih etmektedir. Kumaş seçiminde, rahatlık, estetik ve günlük kullanıma uygun dayanıklılık önemlidir. Denim ürünler, dayanıklı, esnek ve rahat olmalarının yanı sıra, modaya uygun olarak da kabul edilmekte ve dünyanın her yerinde günlük giyim alanında en yaygın olarak kullanılan ürünler arasında bulunmaktadır. Tekstil ve moda endüstrisinde sürdürülebilirlik, son yıllarda belirgin bir şekilde artış göstermiştir. Özellikle denim gibi yaygın olarak kullanılan ürünlerde bu değişim çok net bir şekilde görülmektedir. Firmalar, iş stratejilerini çevre dostu yaklaşımlarla yapılandırıp resmi sürdürülebilirlik sistemleri oluşturarak bu dönüşümü başlatmışlardır. Sürdürülebilir moda, kapalı döngü tedarik zinciri yönetimi, kurumsal sosyal sorumluluk ve ekonomik sürdürülebilirlik gibi alanlara odaklanmaktadır. Kapalı döngü tedarik zinciri yönetimi, ürünlerin yaşam döngüsünün sona ermesi ve kaynakların tekrar kullanılmasıyla çevresel etkiyi azaltmayı hedeflemektedir. Tekstil endüstrisi, sürdürülebilir materyallerin kullanımını teşvik ederek, geri dönüşümü destekleyerek ve atık üretimini en aza indirerek bu hedefe ulaşmaya çalışmaktadırlar. Tez çalışmasında, atıl denim ürünlere, kullanım ömrünü dolduran kumaşlara ve atık parçalara; kesim, dikim, aksesuar aplike, kumaş aplike, kumaş manipülasyon, aksesuar manipülasyon, nakış, tığ işi, elde kalın süs dikiş, elde ince süs dikiş, pentür baskı ve el dikişi gibi teknikler uygulanılarak, toplam 30 adet denim ürün üretilmiştir. Atıl ürünlerden, 14 adet etek, 4 adet şort, 3 adet ceket, 3 adet pantolon, 3 adet çanta, 2 adet elbise ve 1 adet üst giyim tasarımı çalışılarak, 7 farklı üründen 8 adet, 3 paça parçası ve 1 üründen 2 adet, parça kumaşlardan 4 adet olmak üzere toplamda 30 adet, benzersiz tasarım ürünlere dönüştürülmüştür. Bu çalışmanın başlıca amacı, atıl denim ürünlerinde rekonstrüksiyon yaklaşımının sürdürülebilirlik kavramıyla nasıl bütünleşebileceğini incelemektir. Tez kapsamında, kullanım durumunda olmayan denim ürünleri daha yüksek katma değere sahip ürün tasarımlarına dönüştürülmüştür. Böylece rekonstrüksiyon yaklaşımın, moda sektöründeki etkisi ve çevresel açıdan sağladığı katkılar vurgulanarak, gelecek nesiller için daha bilinçli ve çevre dostu bir moda yaklaşımının teşvik edilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, consumers prefer a lifestyle that is both comfortable and aesthetic. In the selection of fabrics, comfort, aesthetics and durability suitable for daily use are important. In addition to being durable, flexible and comfortable, denim products are also considered fashionable and are among the most widely used products in the field of daily wear all over the world. Sustainability in the textile and fashion industry has increased significantly in recent years. This change is very clearly seen, especially in widely used products such as denim. Companies have started this transformation by structuring their business strategies with environmentally friendly approaches and creating formal sustainability systems. It focuses on areas such as sustainable fashion, closed-loop supply chain management, corporate social responsibility, and economic sustainability. Closed-loop supply chain management aims to reduce environmental impact by ending the life cycle of products and reusing resources. The textile industry strives to achieve this goal by promoting the use of sustainable materials, supporting recycling, and minimizing waste production. In the thesis study, idle denim products, fabrics that have reached the end of their useful life and waste parts; A total of 30 denim products were produced by applying techniques such as cutting, sewing, accessory appliqué, fabric appliqué, fabric manipulation, accessory manipulation, embroidery, crochet, hand thick ornamental sewing, fine ornamental sewing by hand, penture printing and hand sewing. A total of 30 unique design products, including 14 skirts, 4 shorts, 3 jackets, 3 trousers, 3 bags, 2 dresses and 1 top clothing design from idle products, 8 pieces from 7 different products, 3 leg pieces and 2 pieces from 1 product, and 4 pieces from piece fabrics, were transformed. The main purpose of this study is to examine how the reconstruction approach in idle denim products can be integrated with the concept of sustainability. Within the scope of the thesis, denim products that are not in use are transformed into product designs with higher added value. Thus, by emphasizing the impact of the reconstruction approach in the fashion industry and its environmental contributions, it is aimed to encourage a more conscious and environmentally friendly fashion approach for future generations.