Üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanımları üzerine bir araştırma: Kırıkkale Üniversitesi örneği
A study on social media use of university students: Kırıkkale University
  1. Tez No: 856773
  2. Yazar: SENEM DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RENGİM SİNE NAZLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı, Üniversite Öğrencileri, Instagram, Social Media, Usage and Satisfaction Approach, University Students, Instagram
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kırıkkale Üniversitesi öğrencilerinin sosyal medya kullanımını, kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı çerçevesinden açıklamaya çalışan bu çalışmada, nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nicel araştırma yöntemi kapsamında yapılan saha araştırmasında veriler yüz yüze anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmanın evreni, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Kırıkkale Üniversitesinde okuyan öğrenciler olarak belirlenmiştir. Tesadüfi Örneklem Yöntemi ile 500 öğrenci seçilmiş ve bu öğrencilere“Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıkları Tutum Ölçeği”yüz yüze uygulanmıştır. Literatür taraması sonrasında 2007 yılında Balcı ve Ayhan'dan geliştirilen Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıkları Tutum Ölçeği, 5'li Likert ölçeği esasına dayanmaktadır. Araştırma sonucuna göre, katılımcıların 275'i kadın kullanıcılardan; 225'i ise erkek kullanıcılardan oluşmaktadır ve bu katılımcıların %79'u 21 ile 24 yaş grubu arasında yer almaktadır. Çalışmaya göre Kırıkkale Üniversitesi öğrencileri tarafından en çok kullanılan sosyal medya platformunun %31.9 ile Instagram olduğu görülmüştür. Kırıkkale Üniversitesi öğrencileri sosyal kaçış, boş zamanları değerlendirme, eğlence motivasyonlarını karşılamak amacıyla sosyal medya platformlarını kullandıkları ve bu platformları kullanma süreleri de 5 saatten fazla olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study attempts to explain the social media usage of Kırıkkale University students within the framework of usage patterns and satisfaction. A quantitative research method was employed for this study in which data were collected through field research using face-to-face survey technique. The population of the study was determined as students enrolled at Kırıkkale University during the 2022-2023 academic year. A sample of 500 students was selected using the Randomised Sampling Method after which they participated in the“Social Media Usage Habits Attitude Scale”through face-to-face interviews. The University Students' Social Media Usage Habits Attitude Scale, developed by Balcı and Ayhan in 2007, is based on a 5-point Likert scale. Out of 500 participants, 275 of them were female users, while 225 were male users, and 79% of these participants were in the age group of 21 to 24. According to the study, Instagram was found to be the most commonly used social media platform by Kırıkkale University students, with a percentage of 31.9. It was observed that Kırıkkale University students use social media platforms for social escape, leisure time activities, and entertainment motivations, and the usage durations were determined to be more than 5 hours.