Görsel ilke ve öğeler bağlamında sosyal medya reklamları: Instagram örneği
Social media advertising in the context of visual principles and elements: Instagram example
- Tez No: 856871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ARIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Social Media Advertising, Gestalt Theory, Visual Communication, Visual Communication Design, Graphic Design, Advertising Design, Instagram Advertising, Instagram Advertising Design
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Araştırma, markaların resmi sosyal medya hesaplarındaki reklam tasarımlarının sosyal medyaya uyumunun nasıl olduğunu ve bu reklam görsellerinin takipçileri nasıl etkilediğini duyusal teoriler kapsamında ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada sosyal medya da görsel iletişimin kesintisiz sağlanabilmesi için markaların reklam tasarımlarında hangi stratejileri kullanması gerektiğini belirlemek için Instagram reklam tasarımları analiz edilmiştir. Etkileşim puanı en yüksek olan üç markanın Instagram reklamlarının incelendiği çalışmada karma yöntem kullanılmıştır. İlk olarak üç markanın 1 ay boyunca paylaştığı 1027 Instagram görseli içerik analizine tabi tutulmuş ve biçimsel özelikler sayısallaştırılmıştır. Biçimsel özelliklerin sayısallaştırılması ve literatürden elde edilen veriler doğrultusunda oluşturulan kategoriler ile 91 görsel tasarım betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın ilk iki aşamasında elde edilen veriler ile araştırmaya dahil olan markaların tercih ettikleri görsel reklam stratejilerinin ortaya konulması ve görüşmelerde kullanılmak üzere görseller ile soruların hazırlanmasına temel oluşturmak amaçlanmıştır. Araştırmanın üçüncü aşamasında Instagram'ı en çok kullanan yaş aralığından oluşan katılımcılar ile yapılan görüşmeler MAXQDA nitel veri analizi programı ile kodlanmıştır. Buradan elde edilen sonuçlar ile Gestalt Teorisi kapsamında ögelerin tek tek ve bir bütün olarak kullanımının reklam tasarımının görünürlüğünü etkileyip etkilemediği tartışılmış ve markaların Instagram'a uygun görsel reklam stratejilerinin nasıl olması gerektiğine dair veriler elde edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen markaların reklam görsellerini daha çok hikayelerde paylaştıkları ve ikon-infografik grafik öğelerinin kullanımının sayısal olarak az olduğu belirlenmiştir. Görsellerin betimsel analizi sonucunda iki markanın öğe ve ilkeler bağlamında bütünlük taşıdığı fakat diğer markanın tasarımlarında ise bütünlük etkisini oluşturan öğelerin zayıf olduğu görülmüştür. Görüşmelerde kodlanan veriler arasında kurulan kod ilişkileri analizinde katılımcıların bir görseli değerlendirmede en önemli unsuru 'bütünlük' olarak gördüğü, bütünlük etkisi oluşturan en belirgin öğeyi ise 'renk' olarak betimledikleri sonucuna varılmıştır. Varılan sonuçlar bağlamında Instagram'daki reklam tasarımlarının uygulamaya uyumlu hale getirilmesinin ve bütünlük ilkesi bağlamında tutarlı görsel öğe ve tasarımlar oluşturulmasının gerekli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to reveal how the advertisement designs on the official social media accounts of brands adapt to social media and how these advertisement visuals affect the followers as part of sensory theories. In the study, Instagram ad designs were analyzed to determine which strategies brands should use in their ad designs in order to ensure uninterrupted visual communication on social media. A mixed method was used in the study in which the Instagram ads of the three brands with the highest interaction scores were analyzed. Initially, 1027 Instagram images shared by the three brands for one month were subjected to content analysis and formal features were quantified. With the categories created in line with the quantification of stylistic features and the data obtained from the literature, 91 visual designs were analyzed descriptively. The purpose of the data obtained in the first two stages of the research was to reveal the visual advertising strategies preferred by the brands included in the research and to form a basis for the preparation of visuals and questions to be used in the interviews. In the third stage of the research, the interviews with the participants in the age range that use Instagram the most were coded with MAXQDA qualitative data analysis program. The results obtained here enabled us to discuss whether the use of the elements individually and as a whole as part of Gestalt Theory affects the visibility of the advertisement design; and also data was obtained on how brands should have visual advertising strategies suitable for Instagram. It was determined that the brands included in the research shared their advertising visuals mostly in stories and the use of icon-infographic graphic elements was numerically low. As a result of the descriptive analysis of the visuals, it was observed that two brands have integrity in terms of elements and principles, but the elements that create the integrity effect in the designs of the other brand are weak. In the analysis of the code relationships established between the data coded in the interviews, it was concluded that the participants considered the most important element in evaluating an image as 'integrity', and the most prominent element that created the effect of integrity as 'color'. In the context of the results obtained, it can be stated that it is necessary to harmonize the advertisement designs on Instagram with the application and to create consistent visual elements and designs in the context of the integrity principle.