Dış göçün milletlerarası diplomasiye etkisi; Türkiye örneği
The impact of external migration on international diplomacy; The case of Turkey
  1. Tez No: 856884
  2. Yazar: MERVE ATALAY SARAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Göç, Diplomasi, Türkiye, Avrupa Birliği, Emigration, Diplomacy, Turkey, European Union
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Küreselleşen dünyada sınırsızlaşan insan hareketliliği çeşitli faktörlerin etkisi ile tarihte görülmemiş bir niceliğe ulaşmıştır. Özellikle savaşlar, ekonomik ve sosyal krizler, çevresel etkenlerin insanları göçe zorladığı günümüzde milyonlarca göçmenden bahsedilmektedir. Bu durum kaynak, transit ve hedef ülkeleri etkilemektedir. Devletlerin göç ve göçmen politikalarına bağlı olarak da artışa geçen düzensiz göçmenlerin sayısındaki artış devletleri bu durumu engellemek ve kontrol altına almaya mecbur bırakmaktadır. Türkiye hedef, kaynak ve transit ülke olarak göç hareketlerinin merkezinde yer almaktadır. Çalışmanın amacı dış göçün bugün geldiği niteliği ile hem kavramsal olarak açıklamak hem de diplomatik bir konu olarak etkilerini açıklamaktır. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sahip oldukları refah hayat standartları ve olanakları ile göçmenlerin hedef ülkeleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle Türkiye'nin sahip olduğu jeopolitik konum nedeni ile aldığı dış göçü çeşitli yönleri ile ele almak ve özellikle Avrupa Birliği ile göç ilişkilerindeki göç diplomasisini aktarmak amaçlanmaktadır. Dış göçün Türkiye üzerine iki önemli etkisi bulunmaktadır. Bunlardan ilki göçün Türkiye'ye etkisi iken, diğeri Türkiye'nin diğer ülkelerle olan ilişkisin etkisidir. Bu durumda çalışmada amaçlanan bir diğer nokta dış göçün Türkiye tarafınca nasıl kullanıldığını irdelemektir.
Özet (Çeviri)
Human mobility, which has become unlimited in the globalizing world, has reached an unprecedented amount in history with the effect of various factors. Especially today, when wars, economic and social crises and environmental factors force people to migrate, millions of immigrants are mentioned. This situation affects origin, transit and destination countries. The increase in the number of irregular migrants, which has increased due to the immigration and immigration policies of the states, obliges the states to prevent and control this situation. Turkey is at the center of migration movements as both a destination, origin and transit country. European Union member countries are among the destination countries of immigrants with their welfare living standards and opportunities. For this reason, it is aimed to deal with the various aspects of external migration that Turkey has received due to its geopolitical position and to convey the migration diplomacy in migration relations with the European Union. Emigration has two important effects on Turkey. The first of these is the effect of migration on Turkey, while the other is the effect of Turkey's relationship with other countries. In this case, another point aimed in the study is to examine how emigration is used by Turkey.