Alt ekstremite rehabilitasyonuna yönelik pnömatik eyleyici tasarımı
Pneumatic actuator design for lower extremity rehabilitation
  1. Tez No: 856914
  2. Yazar: SELİN ORDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE TÜFEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Giyilebilir Teknoloji, Pnömatik, Yumuşak Robot, Maker, Wearable Technology, Pneumatic, Soft Robot, Maker
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, yumuşak robot teknolojisi kullanılarak üretilmiş alt ekstremite özelinde çalışan bir pnömatik eyleyici rehabilitasyon dizliği tasarlanmıştır. Prototipin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi için çalışmanın ön sonuçları sunulmaktadır. İnsanın diz bükme hareketine güvenli bir şekilde uyum sağlamaları için pnömatik ağlar (PneuNets) olarak çalışan elastomerik malzemelerden oluşan yumuşak eyleyicilerden tasarlanmış. Seçilen eyleyicinin üretim prosedürü, ardından eyleyicileri mekanik olarak karakterize eden bir deney ile açıklanmaktadır. Sonrasında eyleyicilerin dizlik tasarımına entegre edilmesi açıklanmış ve ardından kullanıcı ile ön test çalışması yapılmıştır. Ön test sonuçlarına göre gözleme dayalı test tasarlanmıştır. Eskişehir Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri öğrencilerinden oluşan 8 kişilik (4 kadın, 4 erkek) gönüllü bir grup ile yapılan testin sonucunda tasarlanan pnömatik eyleyicinin çömelme hareketi esnasında diz fleksiyon açısını stabil hale getirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, a pneumatic actuator rehabilitation knee brace working specifically for the lower extremity, produced using soft robot technology, was designed. Preliminary results of the study are presented for the development and evaluation of the prototype. It is designed from soft actuators to safely adapt to the human knee bending motion. The manufacturing procedure of the actuator and an experiment characterizing the actuators mechanically is explained. thereafter, the integration of the actuators into the knee brace design was explained and then a pre-test study was conducted with the user. Observational test was designed in accordance with the pre-test results. As a result of the test conducted with a volunteer group of 8 people (4 of them are women and 4 are men) consisting of eskişehir technical university sports sciences students, it was observed that the designed pneumatic actuator stabilized the knee flexion angle during the squatting.