Farklı yükseltilerden toplanan ormangülü bitkilerininmutajenik ve antimutajenik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of Mutagenic and AntimutagenicChanges in Rhododendron Plants Collected From Different Altitudes
- Tez No: 856924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BÜYÜKLEYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Genetik, Biology, Biotechnology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Rhododendron, R. ponticum, R. luteum, AMES, TA98, TA100, mutajenite, antimutajenite, oksidan, antioksidan, Rhododendron, R. ponticum, R. luteum, AMES, TA98, TA100 mutagenicity, antimutagenicity, oxidant, antioxidant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, Trabzon ve Rize illerinin farklı yükseltilerinden toplanan Rhododendron ponticum ve Rhododendron luteum bitkilerinin çiçek ve yaprak metanolik ekstraktlarının mutajenik ve antimutajenik özellikleri AMES testi ile, oksidan ve antioksidan özellikleri de ticari kit ile çalışılmıştır. AMES testinde, her bir ekstrakt için 25, 50 ve 100 µg/µl'lik konsantrasyonlar kullanıldı. Deneyler, metabolik aktivasyon yokluğunda (S9'suz) Salmonella typhimurium TA98 ve TA100 suşları kullanılarak gerçekleştirildi. Yapılan mutajenite çalışmalarında TA98 suşu için, R. luteum'un R. ponticum'a göre daha fazla mutajenik etki göstermiş, TA100 suşu için de her iki bitki türünün hem yaprak hem de çiçek ekstraktlarının mutajenik etki gösterdiği belirlenmiştir. Antimutajenite çalışmalarında, TA98 suşu için RLC348 25 µg/µl konsantrasyonu hariç bütün örneklerin antimutajenik etki gösterdiği belirlenirken, TA100 suşu için yapraktan elde edilen ekstraktların belirli konsantrasyonlarda antimutajenik etki gösterdiği belirlenmiştir. R. luteum ve R. ponticum'un sahip oldukları mutajenik/antimutajenik aktivitenin ve antioksidan özelliklerin aydınlatılabilmesi için ileri çalışmalar yapılarak bitki içeriğinin belirlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mutagenic and antimutagenic properties of flower and leaf methanolic extracts of Rhododendron ponticum and Rhododendron luteum plants collected from different altitudes of Trabzon and Rize provinces were studied with the AMES test and their oxidant and antioxidant properties were studied with the commercial kit. In the AMES test, concentrations of 25, 50 and 100 µg/µl were used for each extract. Experiments were performed using Salmonella typhimurium TA98 and TA100 strains in the absence of metabolic activation (without S9). In the mutagenicity studies, it was determined that R. luteum showed more mutagenic effects than R. ponticum for the TA98 strain, and both leaf and flower extracts of both plant species showed mutagenic effects for the TA100 strain. In antimutagenicity studies, it was determined that all samples except the RLC348 25 µg/µl concentration showed antimutagenic effects for the TA98 strain, while extracts obtained from the leaves showed antimutagenic effects at certain concentrations for the TA100 strain. In order to elucidate the mutagenic/antimutagenic activity and antioxidant properties of R. luteum and R. ponticum, further studies need to be carried out and the plant content determined.