Tirebolu Akılbaba yöresi Subalpin doğu ladini (Picca orientalis (L.) Link) meşcerelerinde tohum kaynağı-yetiştirme ortamı-fidan morfolojisi ilişkisinin belirlenmesi
Determining the relations of seed source, growing medium and seedling morphology in Tirebolu Akılbaba region Subalpin oriental spruce (Picca orientalis (L.) Link) stands
  1. Tez No: 149198
  2. Yazar: BANU BAHADIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÖMER ÜÇLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oriental spruce, Subalpin Areas, Growing Medium, Seedling Morphology VII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Tirebolu-Akılbaba yöresi subalpin Doğu Ladini meşcerelerinde 4 farklı mevkiden ve farklı orman kuşaklarından ( subalpin, orman içi, orman sınırı) ağaç bazında olmak üzere toplam 23 adet ağaçtan toplanan tohumlar materyal olarak kullamlmıştir. Bu şekilde hem tohum ağacının fidan büyümesine etkisi belirlenmiş hem de farklı yükseltilerden toplanan tohumlarda da büyüme farklılıklarının olup olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca tüm bunların yam sıra yüksek alanlar için yetiştirilecek fidanlarda yetiştirme ortamının etkisini ortaya koymak amacıyla %80 orman toprağı, % 10 ponza taşı ve %10 dere kumundan oluşan 1. karışım ve % 30 orman toprağı, %60 turba ve % 10 perlitten oluşan 2. karışım kullanılmıştır. Çimlenmeden sonra kotiledon sayısı (KS) ve kotiledon uzunluğu (KU), 2+0 yaşlı fidanlarda ise; fidan boyu (FB), kök boğazı çapı (KBÇ), yan dal sayısı (YDS), yan dal uzunluğu (YDU), tepe sürgünü tomurcuk sayısı (TS) gibi çeşitli morfolojik karakterler üzerinde ölçüm ve sayımlar yapılmıştır. Ölçümler sonucunda 1. ortamda ortalama FB 5,09 cm., 2. ortamda 5,23 cm., ortalama KBÇ 2,18 mm., 2. ortamda 1,74 mm., ortalama YDS 1. ortamda 1,23, 2. ortamda 1,17, ortalama YDU 1. ortamda 2,35 cm., 2. ortamda 2,56 cm., 1. ortamda tepe sürgünü tomurcuk sayısı 1,30, 2. ortamda ise 1,17 bulunmuştur. Ortalama KS 8,12, ortalama KU 0,97 cm. olarak bulunmuştur. Elde edilen verilere SPSS programı ile varyans analizi yapıldığında (0,05 önem düzeyi ile); örnek alanlar arasında (FB, KBÇ, YDS, YDU, KS, KU, TS bakımından), örnek alanlardaki orman kuşaklan arasında (F£, KBÇ, YDS, KS, KU, TS halamından) ve birey olarak bakıldığında ağaçlar arasında (FB, KBÇ, YDS, KS, KU, TS bakımından) farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler ; Doğu Ladini, Subalpin Alan, Yetiştirme ortamı, Fidan Morfolojisi VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determining the Relations of Seed Source, Growing Medium and Seedling Morphology in Tirebolu Akılbaba Region Subalpin Oriental Spruce (Picea orientalis (L.) Link.) Stands In this study, Tirebolu-Akilbaba region subalpin oriental spruce stands are the research area. After selected 23 trees from different four locations and forest zones (subalpin, timberline, inter forest), seeds collected from these trees were used as material. By the way while determining the effect of the seed tree on the seedling growth, it was also established if there are some growth differences between the seeds collected from different altitudes. On the other hand in order to expose the effect of the growing medium for the seedlings cultivated for the subalpin areas, two mixture type which contain %80 forest soil, %10 pumice and %10 river sand in the first mixture and %30 forest soil, %60 peat and %10 perlitte in the second mixture were used as site environment. Some morphological characteristics such as after germination cotyledon number (CN) and cotyledon length (CL) and in (2+0) years old seedlings seedling height (SH), root collar diameter (RCD), branch number (BN), branch length (BL), terminal shoot bud number (TSBN) were counted and measured. As a result of measurements, in the first environment mean SH obtained 5.09 cm, mean RCD obtained 2.18 mm, mean BN obtained 1.23, mean BL obtained 2.35 cm, mean TSBN obtained 1.30 and in the second environment, mean SH obtained 5.23 cm, mean RCD obtainedl.74 mm, mean BN obtained 1.17, mean BL obtained 2.56 cm, mean TSBN obtained 1.17. Also mean CN obtained 8.12 and mean CL obtained 0.97 cm as well. When analysis of variance was done by the help of SPSS, it was determined that there are significant differences between sampling plots, forest zones and trees according to the CN, CL, SH, RCD, BN, BL, TSBN values at the significant levels of a= 0.01 and a= 0.05.