Sakız ağacının (pistacia lentiscus var. chia duham.) çelikle çoğaltılması ve kök oluşumunun anatomik-fizyolojik incelenmesi üzerine araştırmalar
Investigations on cutting propagation of the mastic tree (pistacia lentiscus var. chia duham.) and anatomical-physiological study of root formation
  1. Tez No: 85698
  2. Yazar: MURAT İSFENDİYAROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAL KARAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sakız ağacı, çelik, köklenme, fenolik madde, kök primordiyumu, Mastic tree, cutting, rooting, phenolic substance, root primordium
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET SAKIZ AĞACININ (Pistacia lentiscus var. Chia Duham.) ÇELİKLE ÇOĞALTILMASI VE KÖK OLUŞUMUNUN ANATOMİK-FİZYOLOJİK İNCELENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR İSFENDİYAROĞLU, Murat Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. M. Nural KARAKIR Temmuz 1999, 123 sayfa Bu araştırmada, sakız ağacı çeliklerinin köklenmesi üzerine çelik alma devresi ile köklendirme hormonlarının, değişik doz ve kombi nasyon etldlerinin saptanması amaçlanmıştır. Çeliklerin köklerime bölge sindeki fenolik maddeler ve bunların çelik alma devrelerindeki başlangıç düzeyleri saptanmıştır. Ayrıca, adventif köklenmenin anatomisi mikros kobik olarak incelenmiştir. Köklendirme denemelerinin her iki yılında da en yüksek köklenme oranlan, çok sınırlı bir devrede ve yüksek dozda hormon uygulamalarıyla elde edilmiştir. Çeliklerde yirmibir fenolik madde belirlenmiştir. Köklenme oran larının en yüksek olduğu devrede, bazı fenolik maddelerin miktarının da en üst düzeyde olduğu saptanmıştır. Köklenme oranlannm önemli düzeyde azaldığı ikinci yılda, iki fenilpropan bileşiğinin miktarının birin ci yıla göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çeliklerde adventif kök primordiyumunun bazal kallus içinde gelişen trakeid demetlerinin yakınında ve esas ksilemden uzakta oluştuğu saptanmıştır. Kesintisiz yapıdaki sklerankima lif halkasının primordiyum oluşumu üzerine doğrudan engelleyici bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATIONS ON CUTTING PROPAGATION OF THE MASTIC TREE (Pistacia lentiscus var. Chia Duham.) AND ANATOMICAL-PHYSIOLOGICAL STUDY OF ROOT FORMATION İSFENDİYARO?LU, Murat PhD. in Horticultural Sci. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Nural KARAKIR July 1999, 123 pages The aim of this investigation is to determine the effects of the periods of taking cutting, different concentrations and combinations of rooting hormones on rooting of the mastic tree cuttings. The phenolic compounds in the rooting zone of cuttings and changes of their initial levels at the cutting taking periods have been determined. In addition, anatomy of adventitious rooting has been examined microscopically. The highest rooting rates were obtained from the treatments of hormones at high concentrations in a very limited period, in both years of rooting experiments. Twenty one phenolic compounds were determined in the cuttings. It was determined that the amounts of some phenolic compounds were at the highest levels during the period when the rooting rates were at the highest values. In the second year, when the rooting rates decreased significantly, the amounts of two phenylpropane substances were determined higher than the first year. It was determined that the adventitious root primordium was formed distant from the main xylem, and nearby the tracheid bundles developed into basal callus in the cuttings. It was concluded that the continuous schlerenchyma fibre ring has not a direct restrictive effect on primordium formation.