Populasyon genetiği için bir istatistik paket geliştirilmesi
A Statistical packet program for population genetics
  1. Tez No: 85704
  2. Yazar: KAMİL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİMİ AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Populasyon genetiği, kantitatif genetik, bitki ıslahı, istatistik yöntemler, istatistik paket program, Population genetics, quantitative genetic, plant breeding, statistical methods, statistical packet program
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET POPULASYON GENETİĞİ İÇİN BİR İSTATİSTİK PAKET GELİŞTİRMESİ ÖZCAN, Kamil Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nazimi AÇIKGÖZ Temmuz 1999, 1 16 sayfa Bu çalışmada mevcut istatistik paket programlarının avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurularak yalnız kantitatif genetik yöntemlere yönelik bir bilgisayar paket programının geliştirilmesi amaçlanmıştır. TARPOPGEN adı verilen bu program; kullanım kolaylığı, grafiksel sunumların oluşturulabilmesi ve Windows 95/98/NT işletim sistemlerinde çalışabilmesi nedeniyle MS Visual Basic 5.0 programlama dili ile hazırlanmıştır. Verilerin bilgisayar ortamında saklanmasında ise Dbase IV veritabanı dosya türü kullanılmıştır. Biyolojik araştırmalarda çoğunlukla kullanılan kantitatif genetik yöntemlerinden stabilite parametreleri, diallel analizler, dizi analizleri, ölçümleme ve birleşik ölçümleme testleri, path analizi, regresyon ve kalıtım dereceleri hesaplamalarının yer aldığı bu pakette daha önceden yapılmış olan araştırmalardan elde edilmiş olan veriler kullanılmış ve araştırıcıların elde ettiği çözümlemelerden faydalanılmıştır. Hayvan ıslahından daha çok bitki ıslahına yönelik çalışmalarda kullanılan kantitatif genetik yöntemleri içeren TARPOPGEN programı, tarımsal çalışmalarda gerekli olabilecek diğer istatistik modellerin eklenmesine uygundur. Bu program ülkemizde bu tür programların geliştirilmesi için iyi bir örnek olacaktır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A STATISTICAL PACKET PROGRAM FOR POPULATION GENETICS ÖZCAN, Kamil Doctoral Thesis, Departman of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Nazimi AÇIKGÖZ July 1999, 116 pages The objective of this study was to develop a computer packet program for quantitative genetics analyses. This program was developed considering the advantages and disadvantages of the other statistical programs existine. The program called TARPOPGEN was written in MS Visual Basic 5.0 program language. Therefore, the program can be easily used to analyze the data and to present the graphics since it can be run in Windows 95/98/NT operating systems. Dbase IV file type was used to save the data set in computer environment. This packet program includes quantitative genetics analyses such as stability, diallel, line, scaling and joint scaling, path, regression and heritability. To perform these analyses, the data obtained from previous researches were used and the results were confirmed with the program. This program includes mainly the quantitative genetic analyses regarding plant breeding studies rather than animal breeding. The other statistical models in the agricultural research could easily a added to the TARPOPGEN in the future. This program could be a good example for developing this kind of programs in our country.