Nonstandard lojikler için türetim kurallarının incelenmesi
Analisys of inference rules for nonstandard logics
- Tez No: 85703
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TERZİLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: rigid, quasi - karakterize edici türetim kuralları, Co- örtüm özelliği, sonlu model özelliği, tanımlanabilirlik, kabul edilebilir türetim kuralları, Rigidity, quasi-characteristic inference rules, co-cover property, finite model property, definability, admissible inference rules
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş ve Ön Bilgiler bölümleri dışında bu tez esas olarak üç bölümden oluşmaktadır. 3. bölümde; kısıtlı derinlikli rigid çatılarının yapısı 1 ve 2 derinlikleri için incelenmiş ve 2 derinlikli cebirlerin self-kabul edilebilir quasi-karakteristik kuralları kesin olarak açıklığa kavuşturulmuştur. 4. bölüm kabul edilebilir kurallara göre sonlu model özellikli modal lojiklerle ilgilidir. K4 ü genişleten modal lojiklerin kabul edilebilirliğe göre sonlu model özelliğine sahip olmadığı yeter koşullu bir teoremle ifade edilmiştir; daha açık olarak K4 ü genişleten co- örtüm özellikli ve 2 den büyük genişlikli her hangi bir modal lojiğin hiç bir zaman kabul edilebilirliğe göre sonlu model özelliğine sahip olmadığı kanıtlanmıştır. Şaşırtıcı olan, K4, S4, GL, K4. 1, K4. 2, S4. 1, S4. 2, GL.2 vd. önemli lojiklerin çoğu bu teoremin kapsamına girmektedir. Bunun yanında en çok 2 genişlikli lojikler için kabul edilebilirliğe göre sonlu model özelliğinin bir bölgesinin çizildiğinin sonucu şu teoremle kanıtlanmıştır: S4 ü genişleten en çok 2 derinlikli ve üç özel tabular lojiğin alt lojikleri olmayan tüm lojikler kabul edilebilirliğe göre sonlu model özelliğini taşırlar. Son bölümde; sonlu model özellikli modal lojiklerin S4 de kabul edilebilir kurallara kalıtsal sahip olmaları için bir gerek ve yeter koşul verilmiştir. Bu betimleme co-örtüm özelliği kavramıyla gerçeklenmiş ve S4- kabul edilebilir kurallara kalıtsal sahip tabular lojiklerin kesin bir sınıflandırılması için bir kriter elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In addition to Introduction and Preliminaries Chapters, the thesis consists essentially of three chapters. Chapter 3 decribes in precise the structure of all modal rooted rigid frames of depth 1 and 2, and then the self-admissible quasi-characteristic rules of algebras of the depth 2 is specified. Chapter 4 concerns the finite model property (fmp) with respect to (w. r. t.) admissible rules. A general sufficient condition for modal lojics over K4 to fail w. r. t admissibility is stated; more precisely, it is proved that any modal logic over K4 with co-cover property and of width strictly more than 2 does not have fmp w. r. t. admissibility. Surprisingly, many important logics such as K4, S4, GL, K4. 1, K4. 2, S4. 1, S4. 2, GL. 2 etc are in the scope of this result. However, it is proved that all modal logics over S4 with the width at most 2 which are not sublogics of three special tabular logics do not have fmp w. r. t. admissibility. In the last chapter, a necessary and sufficient condition for any modal logic with fmp is given to inherit all inference rules admissible in S4. The description is given in terms of so called co-cover property in order to classify precisely tabular modal logics inheriting the admissibility of S4-admissibile rules.