Tissue region segmentation in H&E-stained and IHC-stained pathology slides of specimens from different origins
Farklı organlardan alınan numunelerin H&E-boyalı ve IHC-boyalı patoloji slaytlarında doku bölgesi bölütleme
  1. Tez No: 857055
  2. Yazar: SEPIDEH NAGHSHINEH KANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA UMİT ONER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Patoloji, Doku Bölütleme, Derin Öğrenme, Evrişimsel Sinir Ağları, Digital Pathology, Tissue Segmentation, Deep learning, Convolutional Neural Networks
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapay Zeka Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapay Zeka Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Dijital patolojinin ilerlediği çağda, dijital slaytların ve derin öğrenmeye dayalı karar destek sistemlerinin entegrasyonu klinik uygulamada giderek daha yaygın hale geldi. Bununla birlikte, bu sistemlerin etkinliği büyük ölçüde slayt tarama ve derin öğrenme modelleri için gerekli bir süreç olan doğru doku bölgesi segmentasyonuna bağlıdır. Mevcut metodolojiler, özellikle farklı boyama türlerinde veya debris ve artefaktların olduğu görüntülerde doku bölgelerini doğru şekilde tespit edememektedir. Bu çalışma, dijital patoloji slaytlarında doku bölütlemek için yüksek hesaplama gücü gerektirmeyen ve geniş bir aralıkta çalışabilen bir derin öğrenme sistemi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Sistemin çekirdeği olarak, çeşitli doku türlerinin farklı boyamalara sahip patoloji slaytlarındaki doku bölgelerini tespit eden hızlı ve doğru bir derin öğrenme modeli geliştirildi. Model, yedi farklı enstitüden toplanan yedi doku tipinin veri kümeleri üzerinde eğitilmiş ve test edilmiştir. Dahili ve harici doğrulama çalışmaları, alıcı çalışma özellikleri eğrisi altındaki alan değerlerinin 0,98'den büyük olduğu umut verici sonuçlar üretmiştir. Model 19,8 MB'lık bir bellek alanına ihtiyaç duymakta ve dijital patoloji slaytını yaklaşık 22 saniyede bölütlemektedir. Model, tarama sürecini iyileştirmek için dijital slayt tarayıcılarda ve derin öğrenmenin ön işleme aşamalarında, yüksek kaliteli veri kümelerinin hazırlanmasında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In the era of advancing digital pathology, integrating digital slides and deep learning-based decision support systems has become increasingly prevalent in clinical practice. However, the effectiveness of these systems heavily relies on accurate tissue region segmentation, a process essential for slide scanning and deep learning models. Current methodologies do not accurately detect tissue regions, especially in diverse staining scenarios or debris-laden images. This study aims to develop a lightweight and robust deep-learning framework to segment tissue regions in digital pathology slides. A fast and accurate deep learning model detecting tissue regions in pathology slides of various tissue types with different staining is developed as the framework's core. The model is trained and tested on datasets of seven tissue types collected from seven different institutes. Internal and external validation studies have shown promising results with area under receiver operating characteristics curve values greater than 0.98. The model has a memory footprint of 19.8 MBs, and it takes approximately 22 seconds to segment out a digital pathology slide. The model could be used in digital slide scanners to improve the scanning process and in the pre-processing stages of deep learning pipelines to prepare high-quality datasets.