Matematik öğretmenleri, öğretmen adayları ve lisansüstü eğitim öğrencilerinin matematik okuryazarlığına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Examining the opinions of mathematics teachers, pre-servi̇ce teachers and graduate education students on mathematics literacy
  1. Tez No: 857070
  2. Yazar: AYŞE NUR ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BAYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Lisansüstü Öğrenciler, Matematik Okuryazarlığı, Öğretmen Adayları, Öğretmenler, Mathematical literacy, mathematics teachers, pre-service teachers, graduate students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma matematik öğretmenleri, öğretmen adayları ve lisansüstü eğitim gören öğrencilerin matematik okuryazarlığı hakkındaki görüş ve düşüncelerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle çalışmada katılımcıların matematik okuryazarlığının ne olduğu ve nasıl geliştirilebileceğine ilişkin düşünce ve önerilerinin kendi doğal ortamında, katılımcıların bakış açısından derinlemesine incelenmesine imkân tanıyan nitel araştırma desenin kullanılmıştır. Araştırma Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümünde öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencileri, Erciyes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde Matematik Eğitimi dalında öğrenim gören Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri ile Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda görev yapan matematik öğretmenlerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada matematik okuryazarlığının ne olduğu ve matematik okuryazarlığının geliştirilmesine ilişkin katılımcıların görüş, düşünce ve önerilerinin ortaya çıkarılması amacıyla açık uçlu iki sorudan oluşan yazılı bir sınav uygulanmıştır. Yazılı sınavda verilen cevapların ön analiz sonuçlarına göre seçilen dokuz katılımcıyla mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda her üç grubun da matematik okuryazarlığının ne olduğu ve nasıl geliştirilebileceğine ilişkin konularda bilgilerinin kısıtlı olduğu, katılımcıların matematik okuryazarlığını açıklamak için bazı temel bileşenlere yöneldiği ve matematik okuryazarlığını geliştirecek önerilerde ise belirli öneriler dışına çıkamadıkları dikkat çekmektedir. Bu üç grup kendi aralarında karşılaştırıldığında ise her iki soru için de daha çok çeşitli görüş ve öneri sunan grubun lisansüstü eğitim gören öğrenciler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
A qualitative case study was used in order to examine the participants' thoughts and suggestions about what mathematical literacy is and how it can be developed. By using the qualitative case study, it aimed to investigate the cases in their natural settings and from the participants' perspectives. The research was carried out with the participation of fourth grade students studying at the Department of Primary Mathematics Teaching at Erciyes University Faculty of Education, Master's and Doctorate students studying at Erciyes University Institute of Educational Sciences, and mathematics teachers working at schools under the Ministry of National Education. In the research, a written exam consisting of two open-ended questions was applied to reveal the opinions and suggestions of the participants regarding what the mathematical literacy is, and the development of mathematical literacy can be developed. Interviews were conducted with nine participants who were selected according to the results of the pre-analysis of the answers given in the written exam. The research results indicated that the participants displayed limited understanding concerning the meaning of mathematical literacy and its development. The participants relied on certain components to explain mathematical literacy. It is noteworthy that they cannot go beyond certain suggestions that will promote the development of students' mathematical literacy. The comparative analysis of the data sets showed that compared to others graduate students displayed more diverse opinions and suggestions as to the meaning of mathematical literacy and how the students' mathematical literacy can be developed.