Yuvarlak çekirdeksiz (=yuvarlak sultani) üzüm bağlarında organik (çevre dostu) ve konvensiyonel (geleneksel) tarım uygulamalarının verim ve kaliteye etkileri üzerinde araştırmalar
Research on the effect of organic (enviromental friendly) and conventional (traditional) agriculture practices on yield and quality of yuvarlak çekirdeksiz (syn: round sultana) grape variety
  1. Tez No: 85711
  2. Yazar: HASAN HAKAN PAMUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN İLTER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik tarım, kuru madde, verim, asit miktarı, 100 tane ağırlığı, kuru üzüm randımanı, Organic agriculture, yield, dried matter, acid, berry weight, fresh/dry ratio
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
m V ÖZET YUVARLAK ÇEKİRDEKSİZ ( = YUVARLAK SUİTANİ ) ÜZÜM BAĞLARINDA ORGANİK ( ÇEVRE DOSTU ) VE KONVENSİYONEL ( GELENEKSEL ) TARIM UYGULAMALARININ VERİM VE KALİTEYE ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR PAMUK, Hasan Hakan Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Ertan ILTER Temmuz, 1999. 111 Sayfa Denemenin amacı : Yayla koşullarında Yuvarlak çekirdeksiz üzüm bağlarında organik (Çevre Dostu) ve konvansiyonel (Geleneksel) tarım uygulamalarının vegetatif gelişme, verim ve kaliteye etkilerini araştırmaktır. Deneme Bayındır ilçesinin Kavakalan köyünde yayla koşullarında 750-800 metre rakımda 1995-1997 yılları arasında yürütülmüştür. Bağ 3x3 metre sıklıkta Berlandieri x Rupestris 99R anaçlarının dikilmesiyle ve Vitis vinifera var. Yuvarlak Çekirdeksiz (=Yuvarlak Sultani) ile aşılanmasıyla tesis edilmiştir. Denemede : Üzümde verim ve kaliteyi belirliyen kriterler olan asmanın vegetatif ve generatif gelişme durumları, hastalık ve zararlı gelişimine karşı mücadele, asmanın ve toprağın beslenmeIV durumları ve toprağın organik maddesine bağlı olarak değişen mikrobiyolojik yapısı gerek laboratuvar gerekse arazide yapılan analizlerle incelenmiştir. Asmanın vegetatif gelişmesinde; sürgün uzunluğu, boğum sayısı, çubuk verimi, çubukların yaş ve kuru ağırlıkları ile çubuklardaki besin elementi içerikleri tespit edilmiştir. Tam çiçeklerime safhasında sürgün boyu ve boğum sayısı, uygulamalardan istatistik anlamda önemli derecede etkilenmiştir. Sürgün boyu 84.9-94.4 cm, boğum sayısı ise 16.9 - 20.2 arasında değişmiştir. Çubuk verimi, yapılan uygulamalarla önemli derecede etkilenmemiş olup Omca başına 2.75-3.20 kg elde edilmiştir. Çubuklardaki mineral besin madde içeriklerinden K, Mg, Cu ve Zn organik uygulamalarda konvansiyonele göre daha yüksek Na ve Ca ise bazen organikte bazen de konvansiyonel uygulamalarda daha yüksek bulunmuştur. Yaş ve kuru üzüm verimi olarak incelenen generatif gelişme: Organik uygulamalarda konvansiyonele oranla daha fazla saptanmıştır. Hasatta saptanan kuru madde değerleri düşük olmasına rağmen kurutma sonrası elde edilen kuruma randımanı yüksektir. Yüzde randıman olarak; organik gübrenin kireçle kombinasyonunda sağlanan artış kompoze gübrenin kireçle kombinasyonuna göre 8 kat daha fazladır. Genel asitlikte önemli farklılıklar saptanmamıştır. Buna karşılık tane ağırlığı yönünden organik uygulamalarda önemli bir artış saptanmıştır.Toprak analiz bulgularında kireççe fakir deneme bağı toprağına yapılan kireç gübrelemesi toprak pH'nı organik uygulamalarda 5. 48' den 5. 86' ya, konvansiyonel uygulamalarda ise 5. 55' den 6. 00' a yükseltmiştir. Buna rağmen yapraklarda saptanan Ca miktarı önemli derecede etkilenmemiştir. Bitki koruma uygulamaları bakımından asmaların hastalığa yakalanma açısından istatistik önemli etki tespit edilmemiştir. Deneme boyunca yapılan araştırmalarda organik uygulamalar konvansiyonel uygulamalara göre elde edilen verim ve kalite verileri bakımından daha yüksek değerlerde tespit edilmiştir. Kontrol uygulamasında ise gübreleme yapılmadığından genel olarak birçok uygulamada başarısız kalmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT RESEARCH ON THE EFFECT OF ORGANIC (ENVIROMENTAL FRIENDLY) AND CONVENTINAL (TRADITIONAL) AGRICULTURE PRACTICES ON YIELD AND QUALITY OF YUVARLAK ÇEKİRDEKSİZ (SYN: ROUND SULTANA) GRAPE VARIETY PAMUK, Hasan HAKAN PhD Thesis, Department of Horticultural Science Supervisor: Prof. Dr. Ertan İLTER July, 1999 111 Pages In this research, the effect of organic (environmental friendly) and conventional (traditional) practices on yield and quality of Yuvarlak Çekirdeksiz (Round Sultana) vineyards under high plateau conditions was investigated. The research was carried out on Yuvarlak Çekirdeksiz grape variety between 1995-1997 at 750-800 meter altitudes under the high plaeau conditions at Kavakalan village of Bayındır town of İzmir province. The vineyard was planted at 3 x 3 meter distances on Berlandieri x Rupestris 99 R rootstock. During this research, criteria related to vegetative and generative development of the vine, pest and diseases management, soil microbiology and the soil fertility according tothe organic matter of the soil, were analyzed in the vineyard and in the laboratory. Related to the vegetative growth of the vine; shoot length, nodium number, shoot yield, shoot nutritive element contents were determined. Under organic practices, generative development as grape and raisin yield were determined to be higher than the conventional practices. During the harvest period despite the lower levels of total soluble solids, fresh/dry ratio was relatively higher in parcels where Ca was applied. For yield comparision, organic manure plus lime combination gave 8 times more than the composed fertilizer plus lime combination. Titratable acidity, was not found significant in the statistical analysis, whereas, fruit weight was increased significantly. Ca content of the leaves and also pest and disease management was not determined to be significantly different. During this research, organic practices resulted in higher yields and quality compared to conventional practices.