İzmir-Menemen sulama şebekesinde su dağıtım ve kullanım etkinliğinin geliştirilmesi üzerinde bir araştırma
A Study of improving the distribution of water in İzmir-Menemen irrigation
- Tez No: 85712
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: CROPWAT, Yönetim, Sulama Oram, Optimizasyon, Şebeke Su İhtiyacı, Performans, Dağıtım, CROPWAT, Management, Irrigation rate, Optimization, Demands irrigation water by irrigation plain, Performance, Distribution
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET İZMİR-MENEMEN SULAMA ŞEBEKESİNDE SU DAĞITIM VE KULLANIM ETKİNLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA PANAHİ, Mehdi Doktora Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Aziz BALCI Ekim 1999, 95 sayfa Bu çalışmada, Menemen Ovası Sulama Şebekesi araştırma alam olarak seçilmiştir. Çalışmada, sulama oranının yükseltilmesinde gerekli şartların neler olabileceği üzerinde durulmuştur. Ovanın sulama yönetimi kapsamında per formans göstergeleri hesaplanmış ve değerlendirilmiştir. Sulama şebekesinin en başta gelen sorunları sistemin modern sulama biliminin esaslarına göre işle- tilmemesinden kaynaklanmaktadır. Çiftçiler ise, tarım konusunda bilgi birikimi olan kamu kuruluşlarından uzak, deneme yanılma ile edindikleri tecrübeler sayesinde sulama yapmaktadırlar. Ovanın su kaynağı hakkında, mevcut ve gelişme durumu yanında gele cek çalışmalar için zemin hazırlığı mahiyetinde gerekli olan veriler ve sorunlara değinilmiştir. Sulama şebekesi için QSB Paket Program kullanılarak arazi ve sulama suyu kısıtlan altında proje alanına ilişkin net kan maksimize eden opti mum bitki deseninin belirlenmesine çalışılmıştır. Bitkilere verilecek sulama suyunun zamanında ve yeterli miktarlarda uygulanabilmesi amacıyla CROPWAT bilgisayar paket programı yardımıyla proje alanına ilişkin şebeke su ihtiyacı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY OF IMPROVING THE DISTRIBUTION OF WATER IN İZMİR-MENEMEN HUUGATION PANAHİ, Mehdi Ph.D Thesis, Dept of Agricultural Buildings and Irrigation Supervisor: Prof.Dr. Aziz BALCI Oct. 1999, 95 pages In this work Menemen plain was selected as research area. Purpose of this study was to determine the physical effects of agricultural trends in project site. It is concerned what will be the required circumstances of increasing the irrigation rate. Performance indicator of plain was calculated and evaluated under irrigation management, in addition to scarce of irrigating water. The main problem of irrigating systems is not using the modern scientific methods for management. Farmers using the conventional random method for irrigation are far from the governmental organizations which have scientific knowledge of irrigation. In addition to the existing and improvement situation of water resource of plain, we have collected the problems and required data for future researches. By using QSB programme, it was tried to determine the optimum crop pattern to maximize the net profit under the limiting water and field factors of the project site. The CROPWAT program has been used for the purpose of the applying irrigation at proper time and to determine enough amount of water.