Elektroforetik markırlarla bazı ayçiçeği genotiplerinin karakterizasyonu üzerine araştırmalar
Researches on the characterization of some sunflower genotypes with electrophoretic markers
- Tez No: 85714
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, RAPD, DNA parmakizi, genetik uzaklık, Sunflower, RAPD, DNA fingerprints, Genetic Distance
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET ELEKTROFORETİK MARKIRLARLA BAZI AYÇİÇEĞİ GENOTİPLERİNİN KARAKTERİZASYONU ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR SESLİ, MELTEM Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İbrahim DEMİR Mayıs 1999, 144 sayfa Bu araştırmada, Alman ve Türk ayçiçeği hibritleri kullanılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında sadece 20 Alman hibritinin, Doyle ve Doyle (1987)'e göre DNA izolasyonları yapılmıştır. İzole edilen DNA'larda 10 baz uzunluğunda 80 primer denenmiş bunların 25'i sonuç vermiştir. Aynı zamanda bu hibritlerde Stoffel Polimeraz ve Ampli Taq Polimeraz enzimi uygulaması yapılarak biribirieri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında 5 Türk, 5 Alman hibritinin Doyle ve Doyle (1990)'a göre DNA izolasyonları yapılmıştır. İzole edilen DNA'larda 10 baz uzunluğunda 40 primer denenmiş bunların 15'inden iyi sonuç elde edilmiştir. Agarose jel elektoroforezi sonucunda Alman hibritlerinin, polimorfik ve monomorfik bantları saptanmıştır. Yine agarose jel elektroforezi sonucunda Türk Alman hibritlerinin polimorfik ve monomorfikVI bantları belirlenmiş, polimorfizm ve monomorfizm oranları hesaplanmıştır. Hibritlerin DNA parmak izlerine göre oluşturulan matriksin yardımıyla, ve Jump programı ile dendrogram çizilmiş, hibritler arasındaki“genetik uzaklık”tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda RAPD yönteminin, ayçiçeği hibritlerinin belirlenmesinde ve DNA parmak izlerinin saptanmasında hızlı, güvenilir bir teknik olarak kullanılabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT RESEARCHES ON THE CHARACTERİZATİON OF SOME SUNFLOWER GENOTYPES WİTH ELECTROPHORETİC MARKERS SESLİ, Meltem Ph. D Thesis, Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. İbrahim DEMİR. May 1999, 144 pages In this research, German and Turkish sunflower hybrids were used. For the first step of this study, only 20 German hybrids DNA isolations were made according to Doyle and Doyle (1987). Ten base long 80 primers were used at these isolated DNA's but only 25 primers had been given results. At the same time Stoffel Polimerase and Ampli Taq Polimerase enzymes were used at the hybrids for comparing with each others. At the second step of this study, 5 Turkish and 5 German hybrids DNA isolation were made according to Doyle and Doyle (1990). Ten base long 40 primers were used at these isolated DNA's but only 15 primers had been given good results. After agarose gel electrophoresis German hybrids, polymorphic and monomorphic bands were determined, also Turkish and German hybrids polymorphic and monomorphicVIII bands were determined too, hybrids polymorphism and monomorphism proportion were calculated. According to matrix by using DNA fingerprints of hybrids and with Jump program, dendrogram was drawn and genetic distance was determined between Turkish and German hybrids. As a result of this study, RAP D method can be use fast and reliable for identifying and determining DNA fingerprints of sunflower hybrids.