Tersiyer kökenli odunsu bitkilerin polen morfolojisi ve Afşin-Elbistan kömürlerinin palinolojik yönden incelenmesi
The Pollen morphology of tertiary originated woody plants and the palinological of Afşin-Elbistan coals
- Tez No: 85715
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GEMİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tersiyer, Türkiye Florası, Palinoloji, Stratigrafik Palinoloji, Tertiary, The Flora of Turkey, Palinology, Stratigraphic Palinology
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
V ÖZET TERSİYER KÖKENLİ ODUNSU BİTKİLERİN POLEN MORFOLOJİSİ VE AFŞİN-ELBİSTAN KÖMÜRLERİNİN PALİNOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ SUBAKAN, N. Pınar Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yusuf GEMİCİ Haziran 1999, sayfa Türkiye florasıTersiyer kökenli olup, oldukça fazla sayıda tür içermektedir. Bu zengin floranın daha iyi bir şekilde yorumlanabilmesi için yapılan stratigrafik palinolojik çalışmalarda büyük oranda polen ve sporlar kullanılmaktadır. Türkiye florasının yorumlanmasında, Tersiyer kökenli odunsu bitkilerin polen morfolojileri çalışılarak, bu polenlerin botanik bağlılıklarının bir ölçüde ortaya konulmasına çalışılmıştır. Bu tezde, Tersiyer kökenli odunsu bitkilerin polen morfolojileri çalışılmıştır. Batı ve Güney Anadolu'da yayılış gösteren 42 ağaç ve çalı türünden alman polenler morfolojik olarak incelenmiştir. Çalışmamızla ilişkili olması nedeniyle, ülkemiz linyit rezervinin %50'sini oluşturan Afşin-Eİbistan (Kahramanmaraş) kömürlerinin palinolojik yönden incelemesi de yapılmıştır. Böylece hem bu havzanın palinolojik incelemesi yapılmış, hem de Batı ve Güney Anadolu'da yayılış gösteren örneklerimiz ile havza arasında bağlantı kurulmaya çalışılmıştır. Çalışmalarımız sonucu, Afşin-Eİbistan havzasında orman-savan karışımı bir vejetasyonun varlığı ortaya çıkmıştır. Buna göre iklim, nispeten serinlemekle birlikte hala nemli ve sıcaktır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE POLLEN MORHOLOGY OF TERTIARY ORIGINATED WOODY PLANTS AND THE PALINOLOGICAL OF AFSIN- ELBISTAN COALS SUB AKAN N, Pınar Ph. D in Science Supervisor: Prof. Dr. Yusuf GEMİCİ June 1999, pages The orijin of the flora of Turkey is Tertiary and contains too many taxa. Pollens and spores are abundantly used in Stratigraphical- Palinological studies for better explanation of this rich flora. It is tried to explain the botanical correlation of these pollens by inventigating to pollen morphology of Tertiary originated woody plants in the interpretation of Turkish flora. The pollens of 42 Tertiary originated woody schrubs and trees distributed in the West and South Anatolia were morphologically investigated in this study. Afsin-Elbistan (Kahramanmaraş) coal area which contains 50% of Turkish lignite coal reserve is also palinologically investigated related with our study. So that, both this area is palinologically investigated in West and South Anatolia and this area is settled. As a result of our studies it is found that there was a vejetation of mixed forest and savanna in Afsin-Elbistan coal area. There fore climate is still moist and hot with to with relatively cool periods.