Muğla ve yöresi çam ballarının biyokimyasal özellikleri üzerine bir araştırma
A research on the biochemical properties of honeydew honeys produced in Muğla and near region
- Tez No: 85720
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE ALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çam balı, biyokimyasal analiz, ağır metal, kalıntı, Honeydew honey, biochemical analyses, heavy metal, residue
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de arıcılığının en yoğun olarak yapıldığı Muğla ve yöresinde elde edilen çam ballannm biyokimyasal özellikleri ve bu biyokimyasal özellikler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ayrıca bal örneklerinde yapılan ağır metal ve mineral madde analizleriyle, çevre kirliliğinin ve depolamadaki kusurların neden olduğu baldaki kalıntılar, yola yakın konumlandırılan kovanlardan elde edilen bal örneklerinde kirlenme düzeyi gibi etmenler de saptanmıştır. Yöreyi temsil edecek nitelikteki anlıklardan 1996 ve 1997 yıllarında, yaz ve sonbahar sağımlarında 50 adet çam balı örneği alınmıştır. Alınan örneklerde yapılan kimyasal analizler, istatistik analize tabi tutulmuştur. Biyokimyasal analiz sonuçlarına göre, çam ballannın genellikle çiçek ballanyla karışık yapıda olduğu saptanmıştır. Bal örneklerinde saptanan değerlerin, TSE Bal Standardında belirtilen değerlerden genellikle daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ağır metal ve mineral madde analizi sonuçlarına göre ise, yörede üretilen çam ballarında çok yüksek düzeyde demir, kurşun ve kadmiyum kalıntısı bulunduğu belirlenmiştir. Özellikle yola ve termik santrale yakın bölgelerde, bu elementlerin baldaki kalıntı düzeylerinin arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the biochemical properties of honeydew honey produced in Mugla Region were researched. The residue due to the heavy metal polution and unsuitable storage conditions had determined in the honey samples, produced in the hives placed close to the highways, according to the heavy metal and mineral analyses. 50 honeydew honey samples of the region were collected from summer and fall yields of 1996 and 1997. The collected samples were analyzed by chemical and statistical methods. According to the results of biochemical analyzes, honeydew honeys found to be mixed with spring honeys. Determined figures of analyzes were higher levels than the ones in TSE (Institute of Turkish Standartsys honey standarts. Iron, cadmium and lead minerals were so high in honeydew honeys of the region according to mineral matter analyzes. The residue levels increase with the distance of hives to the Termic Power Plant and to the highway decrease.