Bilgisayar kullanım yönergesi geliştirilmesi
Development of computer use policies
- Tez No: 85721
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN EREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar güvenliği, bilgisayar kötü kullanımı, bilgisayar kötü kullanımı sınıflaması, bilgisayar güvenliği yönergeleri, bilgisayar kullanım yönergeleri, bilgisayar kullanım yönergesi geliştirme ortamı, Computer security, computer misuse, classification of computer misuse, computer security policies, computer use policies, computer use policy development environment
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR KULLANIM YÖNERGESİ GELİŞTİRİLMESİ TUĞLULAR, Tuğkan Doktora Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Şaban EREN Kasım 1999, 168 sayfa Bu tez çalışmasında, bilgisayar kullanım yönergeleri bilgi birikimi oluşturulmuş, jenerik bir bilgisayar kullanım yönergesi geliştirme ortamı tasarlanmış ve uygulama haline getirilmiştir. Bilgisayar kötü kullanımının; tanımlama, sınıflama, örnekseme ve nesneye dayalı analiz yöntemleriyle kavramsal modeli geliştirilmiştir. Anılan model, bilgisayar kötü kullanımı tanımını yapmakta, bilgisayar kötü kullanımının oluşması için gerekli koşulları ortaya koymakta, bilgisayar kötü kullanımının işleyişini açıklamakta ve bilgisayar kötü kullanımı özelliklerini bir sınıflama mantığı içinde düzenlemektedir. Bilgisayar kullanım yönergesi bir bilgisayar güvenliği yönergesi olduğu için bilgisayar güvenliği yönergesi özelliklerini taşımaktadır. Bundan dolayı, bilgisayar güvenliği yönergesi tanımı, hedefleri ve geliştirme yöntemi ortaya konmuştur. Bilgisayar güvenliği yönerge özelliklerine ve bilgisayar kötü kullanım kavramsal modeline dayanılarak bilgisayar kullanım yönergesi bilgi birikimi oluşturulmuştur. Bilgisayar kullanım yönergesi geliştirme ortamı, her kurumun kendine özel bilgisayar kullanım yönergesini hazırlaması için nesneye dayalı tasarım yöntemiyle geliştirilmiş ve nesneye dayalı bir programlama ortamı aracılığıyla uygulama yazılımına dönüştürülmüş birVI modeldir. Bu model, kurumların; bilgisayar kullanım amaçlarını, kapsamını, sorumluluklarını, gereksinimlerini ve bu gereksinimleri sağlayacak mekanizmaların tanımlamasına yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DEVELOPMENT OF COMPUTER USE POLICIES TU?LULAR, Tuğkan Ph. D in Computer Engineering Supervisor : Prof. Dr. Şaban EREN November 1999, 168 pages In this thesis, a through knowledge about computer use policies is developed and a generic computer use policy development environment is designed and implemented. A conceptual framework for computer misuse is developed using methods of definition, classification, analogy and object oriented analysis. The conceptual framework defines computer misuse, states necessary conditions for a computer misuse to occur, explains the states of computer misuse and classifies the computer misuse characteristics. A computer use policy is a computer security policy and thus it naturally inherits its characteristics. Therefore, definition, goals and method of development of computer security policies are discussed and the computer use policy knowledge is developed based on this discussion with the help of the conceptual framework for computer misuse. The computer use policy development environment is constructed using object oriented design method so that organizations without any expert in computer security policies are able to build up their own policies. The development environment is implemented using an object oriented programming language. This environment helps organizations toVIII define their goals, scope, responsibilities, requirements and mechanisms for computer use.