Ege bölgesinde yetiştiriciliği yapılan çipura (Sparus aurata L.) ve levrek (Dicentrarchus labrax L.) balıklarının solungaçlarında görülen metazoa parazitler ve tedavileri
Metazoan gill parasites of cultured gilthead sea bream (Sparus aurata L.) and sea bass (Decintrarchus labrax L.) in aegean sea coast and their treatment
  1. Tez No: 85719
  2. Yazar: EROL TOKŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAŞMET ÇAGIRGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Çipura, levrek, solungaç parazitleri, tedavi.VI neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bu doktora tezinde, yetiştiriciliği yapılan çipura ve levreklerin solungaçlarında yaşayan metazoa parazitler, Sea bream, sea bass, gill parasites, treatment.EX
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
V ÖZET EGE BÖLGESİNDE YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILAN ÇİPURA (Spams aurata L.) ve LEVREK (Dicentrarchus labrax L.) BALIKLARININ SOLUNGAÇLARINDA GÖRÜLEN METAZOA PARAZİTLER ve TEDAVİLERİ TOKŞEN, Erol Doktora Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Haşmet Çağırgan Nisan, 1999, 155 sayfa Bu doktora tezinde Ege Denizinin Türkiye kıyılarında yetiştiriciliği yapılan çipura (Sparus aurata L.) ve levreklerin (Dicentrarchus labrax L.) solungaçlarında yaşayan metazoa parazitler ve onların tedavisi araştırıldı. Araştırma Mart 1995 ile Aralık 1997 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Materyal olarak 10 balık çiftliğinden temin edilen yaklaşık 1200 balık parazitolojik yönden incelendi. Toplam 6 parazit, tayin anahtarları kullanılarak identifiye edildi. Son yıllarda çipura ve levrek yetiştiriciliği yapan işletmelerin sayısında, hızlı bir artış görülmekle beraber, bu işletmelerde ortaya çıkan hastalıklarının, tedavi edilmediklerinde, ekonomik kayıplara
Özet (Çeviri)
EX SUMMARY METAZOAN GILL PARASITES OF CULTUREDE GELTHE AD SEA BREAM (Spams, aurata L.) AND SEA BASS (Dicentrarchus. labrax L.) IN AEGEAN SEA COAST AND THEIR TREATMENT TOKŞEN, Erol Ph D in Aquaculture Product Supervisor: Ass. Prof. Haşmet ÇA?IRGAN Metozoan gill parasites of cultured gilthead sea bream (Sparus aurata L.) and sea bass {Dicentrarchus labrax L.) in Aegean sea coast and their treatment were investigated in this Ph D. project. 1200 fish samples obtained from 10 fish farms were investigated. The research were caried out between March 1995 and December 1997. Furnestinia echeneis Wagener, 1857 (Monogenea: Monopisthocotylea), Microcotyle chrysophrii van Beneden and Hesse, 1863 (Monogenea: Polyopisthcotylea) and Meinertia oestroides Risso, 1826 (Crustacea. Isopoda) were found on the gills of sea bream