Adaçayının süperkritik CO2 ile ekstraksiyonu üzerinde araştırmalar
A Research on the supercritical CO2 extraction of sage
  1. Tez No: 85725
  2. Yazar: ZAHİDE NURAY ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR HIŞIL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Salvia officinalis, Salvia triloba, süperkritik CO2 ekstraksiyonu, Central Composite Dizayn (CCD), esansiyel yağlar, Salvia officinalis, Salvia triloba, supercritical CO2 extraction, Central Composite Design, essential oils. ^C. VUKSEKOCRTTIMKUKi ü
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
V ÖZET ADAÇAYININ SUPERKRTITK C02 İLE EKSTRAKSIYONU ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR ÜNLÜ, Z. Nuray Doktora Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yaşar HIŞIL Mayıs 1999, 171 sayfa Bu araştırmanın amacı, süperkritik CO2 ekstraksiyonu ile S. triloba ve S. officinalis tür adaçaylarmdan elde edilen ekstraktlann bileşimlerinin aydınlatılmasıdır. Ekstraktlar, bileşenlerin tanımlanması ve kantitatif miktarlarının belirlenebilmesi için, Gaz Kromatografisi (GC) ve Gaz Kromatografisi / Kütle Spektrometresinde (GC/MS) analiz edilmiştir. Ekstraksiyon işleminde ilk olarak, en uygun partikül büyüklüğü belirlenmiş daha sonra ekstrakt kompozisyonu ve verimi üzerinde etkili olan bazı ekstraksiyon parametrelerinin (sıcaklık, basmç ve kullanılan toplam CO2 miktarı) etkileri araştırılmıştır. Optimum ekstrakt verimini belirleyebilmek için, döndürülebilirlik özelliğine sahip“Central Composite Dizayn (CCD)”kullanılmış ve verimi veren üçüncü dereceden polinomial bir model denklem geliştirilmiştir. Bu model kullanılarak, optimum ekstrakt verimi % 2.258, optimum verim ve kompozisyonu sağlayan koşullar ise 33 °C, 3000 psi ve 550 litre CO2 olarak belirlenmiştir. Entrainer olarak metilen klorür ve etanolun, C02'e statik ve dinamik modda ilavesinin etkisi araştırılmış ve dinamik modda etanol ilavesinin en iyi sonucu verdiği tesbit edilmiştir. Fraksiyonlama denemeleri yapılarak, sabit sıcaklıkta basmç ve CO2 miktarındaki artış ile sabit sıcaklık ve basmç allında CO2 miktarındaki artışın ekstrakt kompozisyonu üzerindeki etkisi gözlenmiştir. İki adaçayı türü arasındaki farklılıklar da ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON THE SUPERCRITICAL C02 EXTRACTION OF SAGE ÜNLÜ, Z.Nuray Ph.D. in Food Engineering Supervisor : Prof. Dr. Yaşar HIŞIL May 1999, 171 pages The aim of this research was to identify the composition of sage extracts obtained from S. triloba and S. officinalis by using supercritical CO2 extraction. For the identification and quantitation of components, extracts were analysed in Gas Chromatograph (GC) and Gas Chromatograph / Mass Spectrometer (GC/MS). First of all, most suitable particle size was determined and than the effects of some extraction parameters (temperature, pressure and the total amount of CO2 used) that have an impact on the yield and composition of the extracts during the extraction process were investigated. For the determination of optimum extract yield, rotatible“Central Composite Design (CCD)”was used and a third-order polinomial equation giving the yield was developed. By using this model, optimum extract yield was found as 2.258 % and the extraction conditions giving the optimum yield and composition were determined as 33°C, 3000 psi and 550 liters of CO2. The effects of the addition of dichloro methane and ethanol as an entrainer to CO2 in dynamic and static mode were investigated and ethanol in dynamic mode have been found as the best. By doing fractionation, the effects of the increase in pressure and the amount of C02 under constant temperature and increase in the amount of C02 under constant pressure and temperature on the extract composition were observed. Differences between two varieties of sages were established as well.