Ati/İleri gazetesine göre I. Dünya Savaşı'na son veren konferanslar (Ocak 1919-Nisan 1920)
Conferences that ended the First World War according to newspaper Ati/İleri (January 1919–April 1920)
  1. Tez No: 857253
  2. Yazar: SERAP ŞAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İleri gazetesi, Paris Barış Konferansı, Londra Konferansı, San Remo Konferansı, Ileri newspaper, Paris Peace Conference, Conference of London, San Remo Conference
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
I. Dünya Savaşı'nın sona ermesi ile birlikte dünya hem yıkım hem de acı dolu bir dönemi geride bırakırken XX. yüzyıl başlarındaki bu büyük savaşın sonuçlarını değerlendirmek ve yeni bir dünya düzeni inşa etmek amacıyla uluslararası ilişkilerin yeniden şekilleneceği yepyeni bir dönem başlamıştır. Nitekim Paris Barış Konferansı, bu yeni düzeni inşa etmek için toplanan ilk büyük uluslararası konferans olmuştur. 18 Ocak 1919'da başlayıp 21 Ocak 1920 tarihinde sona eren bu konferansta, merkezi emperyal güçler olan Almanya, Avusturya-Macaristan, Osmanlı Devleti ve savaşa katılan diğer ülkelerle yapılacak barış antlaşmaları müzakere edilmiştir. Milletler Cemiyeti'nin kurulması da yine bu konferansta kararlaştırılmış ve cemiyetin çalışma prensipleri belirlenmiştir. Paris Barış Konferansı'nın ardından 12 Şubat ile 10 Nisan 1920 tarihleri arasında I. Londra Konferansı düzenlenmiştir. Bu konferans, Paris Barış Konferansı'nda çözüme ulaştırılamayan konuların ele alınması amacıyla toplanmış ve Paris Barış Konferansı'nın sürekliliğini sağlamıştır. Konferansta, Osmanlı Devleti'ne ait toprakların paylaşımı, Türkiye'nin sınırları ve Yunanistan'ın toprak talepleri gibi konular ele alınmıştır. I. Dünya Savaşı'nın ardından yapılan son toplantı ise 18-26 Nisan 1920 tarihleri arasında gerçekleştirilen San Remo Konferansı'dır. Tıpkı Londra Konferansı gibi San Remo Konferansı da Londra'da çözüme kavuşamayan konulara ve henüz tamamlanmamış olan barış antlaşmalarına son şeklini vermek amacıyla düzenlenmiştir. San Remo Konferans'ında yaşanan gelişmelerden en önemlisi ise hiç şüphesiz Osmanlı Devleti'ne imzalatılacak olan barış antlaşmasının hazır hale getirilmesidir. Bu yüzden Osmanlı Devleti'nin Sevr'e giden sürecine de kısaca değinilmiştir. Çalışmada, Paris Barış Konferansının toplanma aşamasından San Remo Konferansı'nın sona ermesine kadar olan süreç, Ati/İleri gazetesine göre kronolojik olarak ele alınıp değerlendirilmiştir. Dünya tarihini çok yakından ilgilendiren ve hatta şekillendiren söz konusu konferanslar silsilesinin, Ati/İleri gazetesi tarafından Türk halkına nasıl yansıtıldığı, halkın mevcut gelişmelere bakışı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the end of World War I, while the world was leaving an era of both destruction and full of suffering, a brand-new era began in the beginning of the 20th century in which international relations will be reshaped in order to evaluate the consequences of the great war and to build a new world order. Thus, the Paris Peace Conference was the first major international conference convened to build this new order. In this conference, when is starting on January 18, 1919, and ending on January 21, 1920, peace treaties was negotiated with the central imperial powers of Germany, Austria-Hungary, Ottoman Empire, and other countries that are waging in the war. The establishment of the League of Nation was also decided at this conference, and the principles of the it. Following the Paris Peace Conference, the Conference of London was held between February 12 and April 10, 1920. This conference was convened to address the issues that could not be resolved at the Paris Peace Conference and ensured the continuity of the Paris Peace Conference. At the conference, issues such as the division of the lands belonging to the Ottoman Empire, the borders of Türkiye, and the territorial claims of Greece were discussed. The last meeting held after World War I was the San Remo conference which took place between April 18-26, 1920. Just like the Conference of London, the San Remo Conference was taken place in order to finalize the issues that could not be resolved in London and the peace treaties that had not been finalized. The most important development at the San Remo Conference was undoubtedly the preparation of the peace treaty to be signed by the Ottoman Empire. For this reason, the process of the Ottoman Empire leading to Sevres is also briefly mentioned. In this study, the process from the convening phase of the Paris Peace Conference to the end of the San Remo Conference is discussed and evaluated chronologically according to the Ati/Ileri newspaper. How the series of conferences in question, which closely concerned and even shaped the world history, was reflected to the Turkish public by the Ati/Ileri newspaper, and the opinion of the public to the current developments were analyzed.