The Times gazetesine göre Anadolu'da Ermeniler (1920-1923)
Armenians in Anatolia according to the Times newspaper (1920/1923)
- Tez No: 657453
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türk, İstiklal Harbi, Anadolu, Ermeni, The Times, Kemalistler, Turks, War of Independence, Anatolia, Armenian, The Times, Kemalists
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmamızda, 1920-1923 yılları arasında Anadolu'da yaşayan Ermeniler ve Türk Kurtuluş Savaşı esnasında kurulan cephelerde Türk-Ermeni ilişkileri, The Times gazetesi gözünden irdelenmiştir. 1785 tarihinde kurulan The Times, bir nevi İngiliz hükümetinin sözcüsü gibi hareket ettiği için özellikle bu gazete ekseninde konu değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Türkler, I. Dünya Savaşı sonrası Osmanlı Devleti'ne imzalatılan Sevr'i tanımayarak Milli Mücadele'ye girişmiştir. Bati Bloku'nun başında yer alan İngiltere bu mücadelenin baş düşmanı olmuş, hem doğrudan asker çıkartarak hem de Anadolu'da bulunan başta Ermeniler olmak üzere azınlıklara destek vererek, Türk Milli Mücadelesi'ni sonlandırmak istemiştir. Dolayısıyla İngiliz basını da bu süreçte Anadolu'daki Ermenilere büyük ilgi göstermiştir. Çalışmamız neticesinde The Times'ın 1920-1923 yılları arasında Anadolu'daki Ermenilere tarafsız bir gözle bakamadığı, İngiliz Hükümetinin menfaatleri çerçevesinde Ermenileri savundukları, Türkleri ve Müslümanları tahkir etme ve barbar göstermek için elinden gelen her türlü çabayı sarf ettiği tespit edilmiştir. The Times, savaş sonunda imzalanan Lozan Antlaşması sürecinde dahi sürekli olarak Türklerin Ermenilere ve Anadolu'da yaşayan diğer Hristiyan azınlıklara soykırım yaptığını ileri sürmüştür. Bu iddialarını kuvvetlendirmek için de 1915 yılında gerçekleştirilen tehcir, soykırım olarak gösterilmeye ve kamuoyu nezdinde canlı tutulmaya çalışılmıştır. Genel olarak Türklerin gaddar olduğu ve katliam yaptığı kanısının sürekli olarak işlendiği görülmektedir. İngiliz Hükümetinin Türkleri kötüleyerek, Ermenileri mazlum ve masum göstererek, The Times aracılığıyla kendi kamuoyu gözünde Anadolu'daki faaliyetlerini haklı çıkarmak istediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, Armenians living in Anatolia and on the frontlines opened during the Turkish Liberation War examined Turkish-Armenian relations between 1920 and 1923 through the eyes of The Times newspaper. The Times which was founded in 1785, has been evaluated especially based on this newspaper because it acts as a spokesperson for the British government. The Turks started the National Struggle by not recognizing Sevr, who was signed to the Ottoman State after World War I. Britain, which is at the head of the Western bloc, has become the archenemy of this struggle, and to end the Turkish National Struggle they both directly landed troops also supported minorities in Anatolia especially Armenians. As a result of this study, it was determined that The Times didn't look objectively at the Armenians in Anatolia between 1920-1923, defended the Armenians within the framework of the interests of the British Government, made every effort to insult Turks and Muslims, also try to show them as if they were barbaric. The Times constantly claimed that Turks committed genocide against Armenians and other Christian minorities living in Anatolia, even during the Lausanne treaty process signed at the end of the war. In order to strengthen these allegations, the deportation of 1915 was shown as genocide and kept it alive in the eyes of the public. In general, it is seen that The Times try to show as if Turks were always brutal and they massacred the Armenians. It was seen that the British Government wanted to justify their activities in Anatolia in the eyes of their own public by denigrating the Turks and showing the Armenians as oppressed and innocent.