Havayolu uçuş personelinin hizmet sözleşmesinin feshinden kaynaklanan tazminatlar
Compensations arising from the termination of the employment contract of airline flight crew
- Tez No: 857254
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT SEYHUN ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sivil Havacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Civil Aviation, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kötüniyet tazminatı, haksız fesih tazminatı, havayolu uçuş personeli, Bad faith compensation, unjust termination compensation, airline flight crew
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
4857 Sayılı İş Kanunu'nun 4/a maddesiyle, İş Kanunu'nun uygulanmayacağı istisna meslek grupları arasında yer alan hava taşıma işleri, çalışma koşullarındaki farklılıklardan ötürü, sektörün ihtiyacına cevap verecek bir düzenleme yapılmak üzere İş Kanunu kapsamı dışında bırakılmıştır. Sektörün büyümesi ve ihtiyacın artmasıyla beraber muhtelif kereler Hava İş Kanunu Tasarıları hazırlanmış olsa da bunlardan hiçbiri sadece bir tasarı olmaktan öteye geçememiştir. Böylelikle, hava taşıma işlerinde çalışan binlerce işçinin sosyal ve ekonomik hakları da daima Borçlar Kanunu'nun hizmet sözleşmesiyle ilgili hükümleri kapsamında işverenle yaptıkları sözleşme hükümleriyle sınırlı kalmıştır. Hava taşıma işlerinde çalışanlar, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 434. ve 438. maddeleri kapsamında birtakım haklar elde etmişlerdir. Bununla birlikte, gerek sektörün spesifik çalışma ve ücretlendirme şartlarına tabi oluşu gerekse yeni Türk Borçlar Kanunu'nun söz konusu yoruma açık hükümlerinin yüksek yargı kararlarıyla yeni yeni şekilleniyor olması nedeniyle uygulamada halen birtakım sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu çalışmada, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'na tabi çalışanların hizmet sözleşmelerinin feshinden kaynaklanan tazminat hakları, havayolu uçuş personelinin özelinde ele alınmıştır. Bu doğrultuda, özellikle, Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemeleri'nin uçuş personeli ile havayolu arasındaki uyuşmazlıkları ve bunlar hakkındaki Yerel Mahkeme kararlarını ne şekilde değerlendirdiği, Kanun'daki ilgili hükümlerin hangi amaç ve anlam doğrultusunda yorumlanması gerektiği, içtihatlarla da desteklenerek anlatılmış ve uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the article 4/a of the Labor Law numbered 4857, air transport works, which are among the exception occupational groups to which the Labor Law will not be applied, are excluded from the coverage of the Labor Law in order to make a regulation that will meet the needs of the sector due to the differences in working conditions. Although the Air Labor Law Drafts were prepared several times with the growth of the sector in our country and the increasing need, none of them could go beyond being just a draft; The social and economic rights of thousands of workers working in air transport have always been limited to the provisions of the contract they made with the employer within the scope of the provisions of the Code of Obligations related to the service contract. Those working in air transport businesses have obtained some rights within the scope of Articles 434 and 438 of the Turkish Code of Obligations No. 6098, which entered into force on July 1, 2012. However, there are still some difficulties in practice due to the fact that the sector is subject to specific working and remuneration conditions and that the provisions of the new Turkish Code of Obligations, which are open to interpretation, are just being shaped by high judicial decisions. In this study, the compensation rights of employees subject to the Turkish Code of Obligations No. 6098, arising from the termination of their labor contracts, were tried to be explained in terms of the airline flight personnel specifically, how the High Courts approach the disputes or the orders of the Local Courts on this issue, the purpose and meaning of the law provisions should be interpreted, the subject is discussed under the headings and related paragraphs, it has been explained with the support of jurisprudence and it has been tried to suggest solutions to the troubles experienced in practice.