Bilet rezervasyonu yapan tüketicilerin online karar verme tarzlarının e-mağaza sadakatine etkisi ve online mağaza imajının düzenleyici rolü
The effect of online decision-making styles of ticket reservations consumers on e-store loyalty and the regulatory role of online store image
  1. Tez No: 857266
  2. Yazar: ABDULKADİR UYRUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN SANALAN BİLİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: E- Ticaret, Online Karar Verme Tarzları, E- Mağaza Sadakati, Online Mağaza İmajı, E-Commerce, Online Decision Making Styles, E-Store Loyalty, Online Store Image
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
E-ticaret günümüzde birçok ürünün satın alınabildiği küresel bir ticaret mecrası haline gelmiştir. E-ticaretin geleneksel ticaretten farklı yönleri ve tüketicilere mağazaları çeşitli özellikleri bakımından karşılaştırma olanağı sağlaması müşteri sadakatinin oluşmasını zorlaştırmaktadır. Bu noktada e-ticaret pazarında bilet satın alan tüketicilerin sayısı giderek artarken söz konusu tüketicilerin satın alma sürecinde karar verme tarzlarını ve online mağazalara yönelik imaj algılarını belirlemek işletmeler açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı e-ticarette tüketicilerin online karar verme tarzlarının mağaza sadakatini etkisini belirlemek ve bu etkide online mağaza imajının düzenleyici rolünü ortaya koymak olarak ifade edilebilir. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anketler online kanallarla seyahat bileti satın alan tüketicilere iletilerek 799 veri toplanmıştır. Veri seti IBM SPSS Statistics 24 (Statistical Package for the Social Sciences) ve IBM SPSS AMOS 24 (Analysis of Moment Structures) paket programlarıyla analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda online karar verme tarzları ve online mağaza imajının e-mağaza sadakati üzerinde pozitif ve anlamlı etkilere sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca online mağaza imajının, online karar verme tarzlarının e-mağaza sadakati üzerindeki etkisinde negatif yönlü düzenleyici rolünün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, e-commerce has become a global trade area where many products can be purchased. The different aspects of e-commerce from traditional commerce and the opportunity for consumers to compare stores in terms of various features make it difficult to form customer loyalty. At this point, while the number of consumers purchasing tickets in the e-commerce market is increasing, it is very important for businesses to determine the decision-making style of these consumers in the purchasing process and their image perception of online stores. The purpose of this study can be expressed as determining the effect of consumers' online decision-making styles on store loyalty in e-commerce and revealing the moderating role of online store image in this effect. Surveys prepared for this purpose were sent to consumers who purchased travel tickets through online channels and 799 pieces of data were collected. Veri seti IBM SPSS Statistics 24 (Statistical Package for the Social Sciences) ve IBM SPSS AMOS 24 (Analysis of Moment Structures) paket programlarıyla analiz edilmiştir. As a result of the study, it was determined that online decision-making styles and online store image have positive and significant effects on e-store loyalty. In addition, it has been determined that online store image has a negative moderating role in the effect of online decision-making styles on e-store loyalty.